Магазин

Заштитите свој аутомобил од крађе уз помоћ ових 5 савета стручњака

Један од највећих страхова власника аутомобила јесте да њихов четвороточкаш буде украден. Овај страх је итекако оправдан, јер се такве ствари дешавају готово свакодневно. Има ли начина да се ово спречи? Има, а ових 5 су по мишљењу стручњака најефикаснији.
Заштитите свој аутомобил од крађе уз помоћ ових 5 савета стручњака© Canva / Industrial Photograph

Крађе аутомобила нису реткост и готово свакодневно на друштвеним мрежама осване нека објава у којој власници траже помоћ у проналаску свог четвороточкаша. На мети лопова су како новија, скупља возила, тако и старији аутомобили којима је вредност већ одавно опала. Када је реч о заштити возила од крађе, постоје разни начини, а ове сутручњаци сматрају најделотворнијим.

Измештање илии реконфигурација OBD прикључка

Након што уђу у аутомобил, лопови обично брже боље потраже OBD прикључак како би на њега "накачили" свој рачунар и премостили фабричку заштиту која спречава стартовање мотора. Како бисте им "помрсили конце" тај прикључак или можете физички изместити на неко скровито место или изменити распоред пинова на њему у неком од ауто-сервиса. 

Монтажа тастера за прекид струје

У аутомобил можете монтирати (самостално или у сервису) и посебне тастере који ће онемогућити проток струје, а самим тим и спречити систем за трансмисију горива да гориво допреми до мотора. На овај начин лопови неће моћи да стартују аутомобил, а једино што би им преостало било би да возило одшлепају, што је прилично упадљиво и логистички захтевно.

Постављање механичке заштите на волан и мењач

Под механичком заштитом аутомобила се подразумевају блокатори волана и мењача - популарне "канџе" и куке које се монтирају и закључавају и чија је брава блиндирана тако да лопов не може да је откључа. Истина, оваква решења су поприлично рогобатна и захтевају да их сваки пут скидате и враћате, али су када је степен заштите од крађе у питању - у самом врху.

Инсталација алармног система на возило

Инсталација алармног система на аутомобил се показала као поприлично ефикасан начин да се возило заштити од крађе, а притом је и доста повољан. Када лопови виде да на колима постоји уграђен аларм, већина њих једноставно неће желети да дира такво возило. Зашто би привлачили пажњу свих комшија или случајних пролазника и ризиковали да неко позове полицију, када недалеко сигурно постоји лакши "плен"?

GPS праћење уз помоћ специјализованог софтвера или привеска

Истина, ово неће спречити лопове да украду аутомобил, али ће уколико се то деси вама бити од помоћи у његовом тражењу. Услуга сателитског праћења се може купити већ за десетак до 20 евра месечно. Уколико не желите да дате толико новца можете и импровизовати: постоје посебни привесци који се могу пратити путем телефона и који ће вам у сваком тренутку показати локацију украденог возила.

image