Магазин

Бивши полицијац открио како да препознате да ли је аутомобил који желите да купите украден

Пре куповине половног аутомобила важно је не само детаљно испитати његово стање, већ се уверити и да је његово порекло потпуно легално. Како открити да возило није украдено открио је један бивши полицајац, па следећи пут када будете разматрали куповину, обратите пажњу на ове суптилне знакове.
Бивши полицијац открио како да препознате да ли је аутомобил који желите да купите украден© Canva / rattanakun

Када је куповина аутомобила у питању, ту нема много избора - или се возило купује потпуно ново, у салону, са свом пратећом документацијом која доказује његово порекло, или од препродаваца или тренутних власника.

У овом случају куповина возила је ризичнија, будући да се може догодити да четвороточкаш који желите да купите има "мрљу у досијеу". О томе који суптилни знакови могу указивати на то да је возило које вам се допало украдено за магазин Сан испричао је Бен Пирсон, бивши полицајац.

Ово прво треба проверити када купујете полован аутомобил

Оно на шта је Пирсон прво скренуо пажњу приликом разгледања половног аутомобила јесте сет оригиналних кључева. Данас готово сва возила имају кључеве са уграђеним даљинским откључавањем брава, док одређени модели имају чак и интегрисани систем који возило откључава и покреће без коришћења кључа - довољно је да власник само буде у близини свог аутомобила, и да даљински држи у џепу. Уколико је возило новије генерације, а приметите да има старији тип кључа који има само кућиште, али не и тастере за откључавање возила, велика је вероватноћа да је четвороточкаш украден, а кључ накнадно израђен.

Овај део аутомобила открива евентуалну крађу

Други знак на који је Пирсон указао јесу ситна оштећења на задној страни аутомобила, на оквиру пртљажника аутомобила, као и на светлима која се налазе око њега. Иако звучи невероватно, лопови често користе гепек како би се "ушуњали" у аутомобил (јер се он најчешће пакрира у рикверц, па су сумњиве активности око пртљажника мање уочљиве са улице). Присуство оштећења у овом делу возила може указивати на покушај провале и крађе возила.

Како се може проверити да ли је возило крадено

Постоји неколико начина да се провери порекло возила које желите да купите, а све провере можете извршити путем интернета. Како преноси портал ПоловниАутомобили, на сајту АМСС можете пронаћи образац и пратеће објашњење о роковима и начину провере података о возилу. Цена оваквих провера варира између 8 и 10 хиљада динара, зависно од земље порекла четовроточкаша. За возила увезена из Италије подаци се могу проверити на сајту италијанске полиције, уношењем броја мотора и шасије возила у систем.

image