Магазин

Због чега је руски император Павле I забранио валцер на двору

Валцер данас многи називају краљем плесова - он је грациозан, одише непролазном лепотом и јединственим покретима. Међутим, у доба Царске Русије је цару Павлу I он јако "засметао".
Због чега је руски император Павле I забранио валцер на двору© Wikimedia Commons / unknown engraver

Дошавши на престо, Павле I је имао визију да потпуно уреди царство: за јако кратко време он је издао чак 2.179 докумената и правилника који су се тицали како важних државних питања, тако и свакодневице народа који је у Русији живео. Осим што се жустро противио европеизацији, односно свему што има везе са Француском и што на било који начин подстиче слободоумље и револуционарске ставове, цар се противио и хаљинама имају траке које иду преко рамена, шеширима са широким ободима и зулуфима, јер сам једва да је имао по коју длаку на лицу.

Како је валцер доспео на "црну листу" императора Павла I 

Ипак, посебан презир цар је гајио према валцеру - плесу који је био врло популаран на двору. Зато је 1. марта 1799. године он издао наређење којим се он забрањује. Своју одлуку Павле I је образложио тиме што сматра да је валцер непристојан плес, првенствено због превише окрета током којих се може десити да се хаљине које носе даме подигну више од дозвољеног. Осим тога, он је валцер доживљавао као изузетно присан, па чак и развратан плес, током кога се партнери додирују целим телом. Наравно, ни ово није било у складу са етичким нормама на царском двору. На крају крајева, Павле I је веровао да је овај плес лакомислен, те да нема никакву вредност.

Апсурдни разлози за укидање валцера су само "параван"

Иако је Павле I веома детаљно образложио своје виђење валцера пре него што га је и званично забранио, на царском двору је мало ко веровао у то. Штавише, кружиле су приче да је император једном доживео велики пех: наводно се цар саплео док га је плесао са својом изабраницом, те да је укидање заправо последица његове несигурности и срамоте коју је доживео. Уосталом, ова верзија приче итекако има смисла, јер то није био први пут да се Павле I руководио сопственим комплексима у доношењу одлука и указа. Истина, потом се укидање валцера мало-помало проширило и на остатак Европе, а да ли су владари Немачке и Француске имали своје разлоге или су само "ископирали" руског цара - остаје мистерија.

image