Магазин

Уста вам "горе" од љуте хране? Ево зашто не би требало да пијете хладну воду да ублажите бол

Када су вам уста "запаљена" након љутог залогаја, можда ћете доћи у искушење да посегнете за чашом ледене воде. Иако ово испрва може да прија, није препоручљиво. Уместо тога, стручњаци предлажу ове друге намирнице као спас који ће заиста ублажити осећај пецкања - зашто вода, на коју би се скоро свако ослонио, није право решења?
Уста вам "горе" од љуте хране? Ево зашто не би требало да пијете хладну воду да ублажите бол© Freepik/pvproductions

Многима је прва реакција да попију хладну воду након што осете она јак осечај печења у устима након конзумирања љуте хране. На неколико секунди ћете се пријатно расхладити, посебно ако у чаши воде има и леда, па ћете наставити да једете љуту храну, опет ће вас пецкати, па ћете опет попити воду и тако у круг... Међутим, ово није најбољи начин да уживате у јако зачињеној храни.

Било да је у питању кари, чили сос или било која друга врста љуте хране, свака од њих садржи породицу једињења која се називају капсаициноиди. Ова једињења физички не "загревају" ваша уста, али уместо тога изазивају осећај пецкања услед реакције са рецепторима у устима, који шаљу сигнал мозгу, говорећи му да "нешто гори".

Једини начин да ублажите ову врућину, па самим тиме и интензивно пецкање, је да уклоните капсаицин из уста.

Да бисте ово урадили, вода није пиће на које би требало да се ослањате - али зашто?

Капсаицин је хидрофобни молекул, што значи да "не воли" да буде у контакту са водом. Дакле, ако покушате да исперете хидрофобни капсаицин водом, то неће бити веома ефикасно, јер се хидрофилне и хидрофобне супстанце не мешају.

Ледена вода је посебно лош избор, јер је капсаицин још мање растворљив у води на нижим температурама. Можда ћете осетити привремено олакшање док вам је хладна течност у устима, али чим је прогутате, исти бол и пецкање ће се одмах вратити, што сте можда и сами већ приметили.

Шта је "лек" против пецкања

Уместо воде, најбоље је да се одлучите за пиће које је такође хидрофобно. За оне који су вољни да пробају, гутљај уља би потенцијално успео. Ипак, укус и текстура уља неће бити толико пријатни, тако да стручњаци препоручују млеко.

Постоје два разлога зашто је ово добар избор: Прво - млеко садржи хидрофобне масти у којима ће се капсаицин лакше растворити, омогућавајући да се ово хемијско једињење испере.

Друго је да млечни производи садрже протеин који се зове казеин, који игра велику улогу у одржавању мешавине масти у чаши млека, а такође се јако веже за капсаицин. Лако ће "замотати" молекуле капсаицина и помоћи у њиховом одношењу даље од рецептора у устима, што ефикасније елеминише осећај пецкања, преноси "Дејли мејл".

Ако не желите да пијете млеко, увек се можете ослонити на дезерт који ће учинити да пецкање нестане, а то је сладолед. Осим што је хладан (и укусан), он такође садржи млеко и једињења која ће неутралисати капсаицин.

Неки можда чак воле да ублаже љуту храну хладним пивом, а иако је ово популарна комбинација, такође није ефикасна. Капсаицин је веома растворљив у алкохолу, али већина пива садржи само између четири и шест процената алкохола, док је највећи део течности заправо вода. Дакле, мала количина алкохола у пиву би га мало разблажила, али сигурно не довољно.

image