Магазин

Како да препознате да ли вас је ујела пчела или неки други инсект

Како време постаје топлије и све више цвећа почиње да цвета, пчеле излазе из зимске хибернације. Због врућина, сви носимо одећу од танких тканина и откривамо веће површине коже. На овај начин изложенији смо уједима различитих инсеката, па исто тако и пчеле могу врло лако да нас убоду. Како да брзо препознате, али и потенцијално спречите убод пчеле?
Како да препознате да ли вас је ујела пчела или неки други инсект© Pexels/Petr Ganaj

С обзиром да у толијим месецима вероватно више времена проводите напољу, велика је могућност да ћете се наћи близу пчела. Пре свега, немојте да паничите: Ако останете потпуно мирни и не покушавате да је отерате, у већини случајева ће да вас остави на миру.

Ипак, увек постоји могућност да вас убоде, чак и када је не приметите. Ако сте осетили оштар бол, али нисте сигурни да ли је то заиста била пчела, ево како можете да будете сигурни.

Шта се дешава када вас убоде пчела

У свету постоји преко 20.000 врста пчела. Иако не убоду све пчеле, медоносне пчеле, пчеле столарице и бумбари спадају у врсте пчела које могу да крену "у напад".

Најочигледнији показатељ да вас је пчела убола је оштар бол на месту убода, који јако пече. У кратком временском периоду, почећете да осећате оток, црвенило, свраб, али и осећај топлине око подручја убода. У неким случајевима се може појавити мала бела тачка на месту где је убод пробио кожу.

Још један јасан знак је то да, у поређењу са осама или стршљенима, пчеле након убода за собом остављају жаоку. Ово обично постаје видљиво када се оток убода спусти.

Колико дуго трају ефекти убода пчела

Трајање последице убода пчеле варира - у року од неколико сати, већина ваших симптома ће нестати. Међутим, може проћи неколико дана да оток и црвенило поптуно не нестану, а да би рана у целости зарасла, процес може потрајати између 7 и 10 дана.

Ово углавном зависи само од количине отока и црвенила на кожи. Ако осетите свраб, потрудите се да не додирнете захваћено подручје, јер што га више иритирате, то ће оток постати још гори.

Када треба да бринете о убоду пчеле

Док ће већина људи искусити само благу нелагодност када их убоде пчела, могу се појавити тешке алергијске реакције. У овим случајевима, може доћи до анафилактичког шока у року од неколико секунди до минута. Главни симптоми анафилактичке реакције укључују:

  • Осип који се шири изван места убода
  • Отицање лица, језика, усана и очију
  • Потешкоће са дисањем
  • Стезање у грудима
  • Кратак дах
  • Несвестица

Ако се одмах нешто не предузме, анафилакса може бити фатална. Ако осетите ове симптоме, неопходно је да позовете хитну помоћ и одмах потражите медицинску помоћ.

На крају, ипак је важно да запамтите - пчеле су неопходне за наш екосистем, а захваљујући њиховим невероватним способностима опрашивања, биљке могу да расту и напредују. Ако се налазите близу пчеле, најбоље је да останете мирни или, ако је могуће, да се полако удаљите од ње. Овако ћете заштити себе, али и пчелу, те ћете јој омогућити да настави да одржава равнотежу у животној средини.

 

image