Магазин

Која је разлика између правог и лажног меда

Мед се сматра једним од најлековитијих природних производа које имамо на располагању. Стављамо га у чај, колаче, користимо га у козметици, повољно утиче у борбама против повишеног холестерола, снижава мaсноћу у крви. Али, како да знамо да је мед који купујемо онај прави, да нема у себи додатне шећере? Требало би да се држимо оне наше старе "кило меда, кило кајмака", да мед кошта бар колико и кајмак, саветује Верица Новковић из пчеларског газдинства за РТ Балкан.
Која је разлика између правог и лажног меда© @ jcomp/freepik

Кућну апотеку и кухињу не можемо да замислимо без теглице са медом. Многи га конзумирају ујутру уз чашу воде, неки уз чај, чест је додатак јелима, а хиљадама година се користи у лечењу многих болести.

Најновије анализе по акредитованој методи за утврђивање фалсификата хране и пића показале су да је на нашем тржишту од 25 узорака меда чак 22 фалсификат. У чак 88 одсто узорака је установљено да мед није аутентичан и да је у њега додата нека врста шећера, односно мед није произведен из цветног нектара, него је реч о прихрани или директном мешању меда са шећерним сирупима, а нуди се као "прави", "аутентични", "домаћи" мед, пише је Политика.

Како да знамо да узимамо прави мед, онај направљен од цветног нектара?

Уколико желимо да будемо сигурни да конзумирамо прави мед, неопходно је да га адекватно пазаримо: "Свакако да је најбољи начин да се уради анализа, али једна од корисних опција приликом куповине меда јесте да имате свог, провереног пчелара", каже Верица Новковић из пчеларског газдинства "Новковић" за РТ Балкан.

Природна анализа меда

Поред лабараторијских анализа, постоје и оне које мед сам покаже. "Наиме, прави мед се кристалише и то је једна од природних анализа. Багремов мед се кристалише после годину дана, ливадски се кристалише после 2 до три месеца, сунцокретов око месец дана, шумском меду треба доста да се кристалише", додаје.

Мутан мед - прави мед

"Када купујете мед, погледајте каква му је бистрина. Наиме, прави мед није бистар, он није тотално прозиран", истиче Верица.

Лако се скида са тканина

За разлику од оног у ком су додати шећери, природни мед се лако скида са тканина: "Мед јесте лепљив, али, рекла бих да није тако лепљив да не можемо лако да га скинемо и једноставно оперемо са материјала".

Кило меда, кило кајмака

"Још од давних времена, наших бака и старих важило је 'правило' - "кило меда, кило кајмака". Односно, за мед мора да се извоји новац, мед мора да кошта и да има своју цену, а данас је јефтинији од чварака", објашњава Верица.

Читајте декларације

"Иако немамо обичај, при куповини меда је неопходно да читамо декларације. По закону, декларације мора да постоји, али некада је ситним словима исписано нешто што што је битно и што треба да знамо - нпр. да ли има додатог шећера", каже Верица.

Садржи више од 70 драгоцених састојака

Производ медоносних пчела, мед, добијен од сабраних воћних и других сокова прерађених у пчелињем желуцу. Сви пчелињи производи су делотворни, а посебно ако их козумирамо правилно.

Састојци меда су шећери фруктоза, глукоза и сахароза. Ту су и ензими, киселине и минерали. Од витамина, највише су присутни витамини Б групе, као и витамин Ц. Свеукупно мед садржи више од 70 драгоцених састојака.

Мед умањује упале грла, десни, користан је поротв дијареје, бронхијалне астме, кашља, благотворно делује на процес варења, подстиче рад црева. Доктори истичу да мед не смеју да користе особе које су алергичне на мед, или полен биљака од који се мед прави, као и бебе млађа од једне године. Опрезни треба да буду и дијабетичари, а било какве здравствене сумње у конзумацији подразумевају да треба да се обратите лекару. 

Употреба меда датира још из доба старог Вавилона, и коришћен је као обредно средство у поливању прагова кућа. Користили су га и у старом Египту приликом балсамовања, а у кућама је служио као заслађивач. И у Античкој Гркој, као и старом Риму користио се као посебан дар боговима, а спомиње се у античким списима, Библији, Курану. 

image