Магазин

Ако идете на одмор, ових 5 уређаја обавезно искључите из струје пре поласка на пут

Некада гашење електричних уређаја у дому једноставно није довољно, јер чак и када не раде они "вуку" енергију или могу проузроковати кратак спој. Такве уређаје и увек требало потпуно искључивати из струје, чак иако су скроз нови или довољно "паметни" да су повезани на ваш телефон.
Ако идете на одмор, ових 5 уређаја обавезно искључите из струје пре поласка на пут© Canva / pixelshot

Што више електричних уређаја поседујете у свом дому, то су већи и рачуни за струју, али и ризик да се у вашем одсуству може догодити нека хаварија. Како не бисте током одмора разлишљали о томе да ли је код куће све у реду, најбоље би било да оне које можете једноставно "ишчупате" из утичница.

Мали кухињски апарати

Мале кухињске апарате попут тостера, блендера, апарата за прављење кафе и слично би увек требало искључити из струје пре поласка на пут, јер чак и када не раде они троше електричну енергију. Чак иако је количина утрошене струје мала када се кухињски апарати не користе, ову навику треба практиковати јер се на тај начин смањује ризик од пожара.

Телевизори и конзоле за играње игрица

Телевизори и конзоле за играње игрица могу бити праве правцате "темпиране бомбе" уколико их на дужи временски период оставите без надзора. "Уколико се деси јака олуја у вашем одсуству, а зграда или кућа у којој живите нема потребну заштиту од грома, уређаји попут телевизора и конзола су изложени опасности од преоптерећења и кратког споја", наводе стручњаци у интервјуу за портал Livingetc.

Десктоп рачунари, лаптопови и "smart home" геџети

Такозвани "smart home" системи за даљинско управљање, који се налазе у већини новијих станова и кућа, такође могу представљати потенцијалну опасност уколико се оставе укључени током дужег одсуства. Осим тога, и уређаје попут компјутера, лаптопова, таблета и других паметних геџета увек треба искључити из струје, јер може доћи до кратког споја, па и пожара.

Пречишћивачи и овлаживачи ваздуха, вентилатори и климе

Стручњаци саветују да се пред одлазак на годишњи одмор из струје обавезно искључе и уређаји за пречишћавање и о(д)влаживање ваздуха, као и покретне климе, вентилатори и дифозори етеричних уља. Не само да они троше електричну енергију и у вашем одсуству, већ могу изазвати и пожар уколико у њима дође до кратког споја.

Машине за прање и сушење веша и судова

Машине за прање и/или сушење веша и прање судова су једни од највећих потрошача у домаћинству, и баш као и пречишћивачи ваздуха или мали кухињски апарати, и они троше струју чак и када нису укључени. Како вас не би сачекао "астрономски" рачун по повратку са одмора, најбоље би било да их потпуно искључите из струје.

image