Магазин

Како да самостално очистите климу и избегнете непланиране трошкове

Клима уређаји су у у пролећним и летњим месецима наши савезници у борби са високим температурама, али оно о чему треба водити рачуна јесте хигијена. Уколико се не чисти, клима може постати извор не само непријатних мириса, већ и бактерија и гљивица. Уколико желите да уштедите новац и очистите климу сами, ови савети вам могу бити од помоћи.
Како да самостално очистите климу и избегнете непланиране трошкове© Canva / pixelshot

Долазак пролећа обично подразумева и генерално чишћење стана и свих уређаја који се у њему налазе. "На тапету" се најчешће, поред фрижидера и замрзивача, налазе и клима уређаји, без којих је у топлијем делу године практично немогуће функционисати.

Мајстори услугу чишћења климе наплаћују најмање 2500 динара, али је добра вест да то можете учинити и самостално. Уколико не знате како, доносимо вам пар савета уз којих ће вам овај изазов постати рутински посао.

Корак број 1

За почетак, потребно је клима уређај искључити из струје. Када сте сигурни да је она искључена, пређите влажном крпом преко свих пластичних површина. Уколико постоје наслаге масноћа (оне се најчешће скупљају у кухињи), можете користити и блага средства за одмашћивање.

Након што сте климу пребрисали споља и потпуно осушили све површине, можете прећи на унутрашњи део уређаја. Скините заштитни поклопац који се на њој налази, али водите рачуна да урадите нежно, како се "жабице" којима је поклопац причвршћен не би поломиле.

Корак број 2

Испод тог поклопца налазе се филтери - управо су они главни сакупљачи прашине, бактерија и гљивица које, када доспеју у ваздух, имају изузетно штетан негативан на наше здравље. Код многих људи нечистоће овог типа изазивају озбиљне алергијске реакције.

У идеалном случају, филтере можете испрскати посебним средствима за чишћење (које можете купити у већим маркетима), али уколико их немате при руци, и обично средство за дезинфекцију ће одрадити посао. Након што га исперете, оставите филтер да се добро осуши.

Корак број 3

Када се уверите да је филтер потпуно сув, можете га вратити у клима уређај. Водите рачуна о томе да га, приликом враћања, поставите исто онако како је стајао на самом почетку, пре него што сте га извадили. Имајте на уму да када будете враћали филтер, пребришете и кукице на који се он качи, односно пластичне елементе на које се фиксира.

Уколико волите да вам дом увек мирише, у продавници можете купити и посебне миришљаве улошке који се монтирају на филтер, а потом прекривају пластичним кућиштем. Они који и овде желе да импровизују могу на тупфер нанети пар капи омиљеног ароматичног уља и поставити га у прорезе између филтера.

Када будете сигурни да сте све добро поставили, на ред долази враћање поклопца. Као и код скидања, важно је да то урадите полако и без наглих покрета, како држачи не би пукли. Након што све завршите, климу је потребно само поновно укључити у струју, и то је то - спремна је за нову сезону!

image
VV inauguration
banner