Магазин

Украјинци би да "кенселују" Адел због хаљине: "Подржаваш Путина и финансираш руско оружје" (ФОТО)

Руска модна кућа дизајнирала је најновију хаљину коју је британска певачица носила на наступу у Лас Вегасу
Украјинци би да "кенселују" Адел због хаљине: "Подржаваш Путина и финансираш руско оружје" (ФОТО)© Photo by Kevin Mazur/Getty Images for AD

Британска певачица Адел одлучила је да на концерту у Лас Вегасу носи хаљину куће чувеног руског дизајнера Валентина Јудашкина, што је, судећи по хистеричној реакцији хиљада украјинских налога на Инстаграму, аутоматски значило да "финансира рат у Украјини". 

Како је модна кућа са седиштем у Москви саопштила за "Известију", хаљина је током два месеца израђивана специјално за Адел, а главни захтев њеног стилисте био је да буде у црној боји.

Направљена је по моделу из најновије колекције високе моде приказане у Дубаију на Недељи моде.

"За Адел смо направили нову хаљину и изменили неке детаље на моделу. После много мукотрпног ручног рада, хаљина је послата тиму у Америку", саопштила је модна кућа.

Када је певачица поделила слике са наступа на Инстаграму, означивши бренд покојног руског дизајнера који је, између осталог, дизајнирао униформе за руске олимпијске тимове, Национални фудбалски тим Русије, руску војску и полицију, Украјинци су у коментарима изнели лавине увреда и бесмислених оптужби.

"Адел подржава убијање људи, добро је да знамо", "крвава ти је хаљина", "када носиш хаљине руског дизајнера порез иде Русији и од тога се купују ракете којима се бомбардују Украјинци", само су неки од коментара.

Многи су певачицу питали и "да ли би носила Хуго Бос 1943", алудирајући на чињеницу да је оснивач бренда био ватрени присталица (и дизајнер униформи) нациста. 

Подсећамо, чувени дизајнер Валентин Јудашкин преминуо је прошле године у 59. години, само неколико дана након смрти свог ментора и учитеља Славе Зајцева.

Био модни дизајнер са светском репутацијом и беспрекорним укусом, а свака његова ревија била је велики догађај за свет моде. 

Јудашкин је 2016. године постао први руски модни бренд који је постао пуноправни члан Федерације високе моде Француске.

Био је професор на Катедри за костимографију Руског државног универзитета А.Н. Косигин и члан Председничког савета за културу и уметност, као и заслужни уметник Руске Федерације, Народни уметник Русије и лауреат Награде Владе Русије за науку и технологију.

Одликован је руским орденом части (2008) и орденом "За заслуге пред отаџбином" IV степена.

Велика неправда му је учињена 2022. године, када је његова ревија у Паризу отказана зато што је одбио да осуди руску Специјалну војну операцију.

image