Култура

Биковић: Русија је изабрала мене, а све је почело од руске књижевности (ВИДЕО)

Српски глумац је говорио о вези са Русијом, породици и ономе што странци обавезно морају да посете када дођу у Србију и Београд
Биковић: Русија је изабрала мене, а све је почело од руске књижевности (ВИДЕО)© РТ Балкан

Русија је изабрала мене, а моја љубав и брак са Русијом започели су кроз руску књижевност, рекао је српски и руски глумац Милош Биковић на предавању "Србин са руском душом" у оквиру Светског фестивала младих у Сочију.

Учесници фестивала из читавог света дочекали су нашег глумца и клицали му. Ред за улаз на његово предавање био је дужи него што су организатори очекивали, па је Милош одвојио време да поздрави и оне који нису успели да уђу у салу.

"Свакој жени која је родила дете треба дићи споменик", поручио је славни глумац, с обзиром да је тема дана на фестивалу младих "Сачувајмо породицу за будуће генерације". Биковић као "уморни новопечени отац", како је себе назвао, имао је прилике да увиди колику жртву дају мајке.

Говорећи о местима која треба посетити у Београду, Биковић је указао на православну цркву Ружицу на Калемегдану.

"Ако уђете унутра приметићете на самом улазу два споменика српском јунаку. Један је из средњег века а други из Првог светског рата. Направљени су од метала са портрета Франца Јозефа", навео је Биковић у разговору са учесницима фестивала.

Споменик аустријском цару су најпре хтели да поставе у центар Београда, али му је ток историје одредио другачију судбину, те су од њега направили споменик српском војнику који је пострадао у Првом светском рату, објаснио је Милош.

"У цркви се налази и лустер направљен од метака, топовске муниције и сабљи српских официра, те симболично сведочи да оружје треба да доноси светлост а не смрт", додао је Милош и подсетио да је цркву осликао руски уметник Андреј Биценко.

Српски глумац, који подједнако ради и снима и у Србији и у Русији, поручио је младима да обавезно пробају српску кухињу и ноћни живот, али да не забораве на српске манастире који датирају још из 14. века.

Од историјских личности, Милош Биковић би волео да игра светог кнеза Александра Невског.

"Било би ми интересантно да играм светог Александра Невског, али све би зависило од сценарија. Све зависи од тога шта пише у сценарију који добијем", прецизирао је глумац.

Упитан који му је најзначајнији пројекат, Биковић није могао да издвоји само један.

"Постоји неколико пројеката који су били стварно успешни, и неки који су ми донели популарност, неки су били важни за мене самог. Рецимо 'Крила империје'. С друге стране, филмови 'Хотел Елеон', 'Слуга' и 'Магомајев' су се изузетно допали публици", указао је.

Милошу се на предавању захвалила девојка Вања из Србије, која је, како је рекла, постала свесна колико Биковића цене у Русији тек након што се доселила.

"Хвала што тако лепо представљаш нашу државу", поручила је девојка глумцу, а он јој се поклонио и загрлио је.

image
VV inauguration
banner