Магазин

Лутрија: Жене које добију на лотоу чешће траже развод, док се мушкарци ожене, каже студија

Добитак на лутрији не доноси само много новца, већ и друге животне промене, посебно у емотивним односима срећног добитника. Откривено је да ова врста изненадног финансијског добитка другачије утиче на љубавне животе мушкараца и жена - некима љубавни однос изненада процвета, а другима се заувек оконча.
Лутрија: Жене које добију на лотоу чешће траже развод, док се мушкарци ожене, каже студија© Freepik/freepik

"Када је победник удата жена, наше процене сугеришу да неочекивани приход од милион шведских круна (око 87 хиљада евра) скоро удвостручује основну стопу брзог развода", открили су истраживачи из Шведске након што су анализирали краткорочне ефекте великих новчаних добитака на брак и плодност. 

Закључено је да су добитнице на лутрији имале скоро двоструко веће шансе да поднесу захтев за развод након великог добитка, у поређењу са мушким добитницима.

Студија је нагласила да добитак на лутрији не изазива више развода, већ их једноставно убрзава за жене које су већ размишљале о подношењу захтева за развод. "Такозвани "позитиван шок" богатства убрзава излазак из бракова који су већ били при крају", наводе истраживачи.

Претпоставља се да је ово зато што многе жене добију финансијску стабилност, помоћу које се осећају довољно сигурно да направе овај корак.

"Интуитивно, добитак на лутрији може дати незадовољној жени економску прилику да напусти брак, док мушкарци користе новац од награде на начин који повећава добрит коју доноси брак," додају истраживачи.

Дакле, када мушкарац добије на лутрији, то смањује ризик од развода, што сугерише да богатство повећава привлачност мушкараца за његове потенцијалне, али и садашње партнере. Добитак на лутрији повећава шансе да се неожењени мушкарци венчају и добију децу у наредних пет година за 30 одсто, док су шансе да се ожењени мушкарци разведу смањене за 40 одсто.

image