Магазин

Због ове 2 ствари ризикујете да вас никада више не пусте у авион

У свету авијације постоји неколико ствари које путници никада не би требало да раде, а уколико се оглуше на ова правила, ризикују да више никада не уђу у авион. Шта то путници никада не би требало да раде?
Због ове 2 ствари ризикујете да вас никада више не пусте у авион© Canva / Hanna, Iryna Danyliuk

Запослени у авио-компанијама и на аеродромима морају поштовати строге сигурносне процедуре како би би безбедност свих на земљи и у авиону била на највишем могућем нивоу. Баш из тог разлога они помно прате понашање путника од момента њиховог уласка на аеродром, па све до пристизања на жељену дестинацију и процењују ко је подобан да буде на лету, а коме место није ни на аеродрому, а поготово у авиону.

Насилно понашање и ометање јавног реда и мира

Било какав вид ометања јавног реда и мира, а посебно збијање пошалица на рачун тероризма, као и било која врста насилног понашања на аеродрому или током путовања авионом је повод за стављање путника на "црну листу" авио-превозника, преноси Њујорк Пост. И не само то - службеници авио-компанија у таквим ситуацијама могу позвати полицију, а ви добити пријаву, па чак и бити задржани.

Не само да се оваквим непримереним понашањем угрожава мир осталих путика и рад земаљског и летачког особља, већ се и ризикује безбедност свих на аеродрому и у летелици. За ово правило већина путника зна, али се инциденти и поред тога понекад дешавају, нарочито када путници попију коју чашицу више ил путују у великом друштву које желе да импресионирају.

"Скиплегинг" тактика

Због баснословно високих цена карата, путници су током 2023. године почели да се окрећу "скиплегингу" - довитљивој тактици у циљу смањења цена путовања до жељене дестинације. Тактика је веома једноставна: путници купују карту за далеку дестинацију са преседањем (зато што су јефтиније) у жељеном граду и онда у месту преседања једноставно изађу са аеродрома. На овај начин, путовање кошта јефтиније него што би била да су је купили на регуларан начин, односно за директан лет до жељене дестинације. Истина, овако нешто је могуће само уколико се путује са ручним пртљагом, али је опет јако згодно. Међутим, уколико авио-превозници "прокљуве" ово, последице могу бити различите: од добијања тужбе до забране летења.

image