Магазин

Кофеинска зависност се преноси путем гена, установили су научници

Љубитељи кафе ће навести хиљаду и један разлог зашто је воле: она даје енергију, има богату арому, може послужити и као повод за дружење, на крају крајева. И све то јесте тачно, али постоји још један разлог због чега се у људима јавља страст према кафи - она је записана у генима.
Кофеинска зависност се преноси путем гена, установили су научници© Canva / 123ducu

Људи се деле на два типа: на оне којима дан не може почети без шољице јаке кафе и оне који су апсолутно равнодушни према овом окрепљујућем напитку. Истина, љубав према испијању кафе долази са годинама, али она није узрокована само окружењем или динамиком живота, већ и генетским предиспозицијама, преноси рускa Газета. 

Склоност ка кофеинској зависности нам је у генима

Да се склоност ка кофеинској зависности преноси путем гена установили су научници Медицинске школе Калифорнијског универзитета у Сан Дијегу, и то након веома дугог и опсежног истраживања. Анализирајући податке више од 130 хиљада испитаника из Сједињених Америчких Држава и још преко 334 хиљаде података становника Велике Британије, научници су утврдили да постоји међусобна повезаност одређених гена и здравствених параметара и страсти према кофеинским напицима. 

Једна ствар је још увек непознаница 

По речима водећег аутора студије, доктора Абрама Палмера, анализа свих података довела је до недвосмисленог закључка: зависност од кофеина је наследна. Другим речима, деца од родитеља "добијају" ген (или гене) који утичу на то да се у каснијем добу код њих у мањој или већој мери развије тежња ка конзумацији кафе и других напитака са кофеином. Научници, међутим, нису успели да установе да ли и на који начин поседовање ових гена некако утиче на физичко здравље деце. 

Склоност ка кофеину и предиспозиције ка менталним обољењима 

Ипак, када је реч о менталном здрављу, истраживачи су успели да пронађу повезаност између кофеина и промена у овом домену здравља. У одређеним случајевима анализа је показала да постоји позитивна корелација између навике испијања кафе и склоности ка депресији, анксиозности и биполарним поремећајима. Због чега је то тако научници нису успели да објасне, те се у наредном периоду може очекивати и наставак истраживања на ову тему.

image