Магазин

Шољица еспресо кафе дневно може помоћи у борби против Алцхајмера

Еспресо кафа је међу најпознатијим напицима у свету, а дугo година je конзумирање кафе било повезано са здравственим ризицима. Међутим, недавне студије научника из Италије (гле чуда!) показале су да када се конзумира умерено, ово безалкохолно пиће може имати благотворне ефекте на људско здравље захваљујући својим биолошким својствима.
Шољица еспресо кафе дневно може помоћи у борби против Алцхајмера© Canva / Sharpzina

Научници са Уневерзитета у Верони, у Италији, дошли су до занимљивих података и установили да екстракт еспресо кафе поже бити веома делотворан у борби са Алцхајмером. Аутори научне студије истраживали су утицај екстракта еспресо кафе на тау-беланчевине, које се у присуству болести Алцахајмера деформишу и таложе стварајући групације у ћелијама мозга.

Кофеин за 40 сати разграђује групације тау-беланчевина

Екстракт еспресо кафе који су научници користили у свом истраживању добијен је од мешавине две врсте кафе - Арабика из Јужне Америке и Робуста из Африке, чијих су по 7,5 грама научници помешали и припремили у апарату за еспресо. Екстракција је трајала 30 секунди, а 80 милилитара напитка (једна шољица) садржало је кофеин, тригонелин, флавоноид хенистеин и теобромин.

Како би установили да ли ова комбинација једињења заиста може утицати на тау-беланчевине научници су у епруветама помешали све "састојке", а након 40 часова, хемијска реакција довела је до разградње наслага тау-беланчевина, а научници сматрају да једињења која су садржана у кафи могу у будућности бити коришћена и у борби са неуродегенеративним обољењима.

Кафа добра и у превенцији других болести

Анализом и прегледом опсервационих студија утврђено је да би конзумација кафе могла бити корисна и у борби против бројних хроничних болести, укључујући и неке врсте рака (попут рака јетре, дебелог црева, ендометријума и простате), метаболичких болести (као што је дијабетес типа 2) и неуролошких поремећаја, кључујући и Паркинсонову болест, али и депресију.

image