Више сира, више среће: Ако једете сир, бићете срећнији и дуже ћете живети, каже студија
Осим исхране и тренинга, за здраво старење је неопходно у обзир узети ефекте менталног здравља. Изненађујући резултати једне студије су открили да оно што га потенцијално побољшава скоро свако од нас може наћи у свом фрижидеру, а то је сир.
Велико истраживање спроведено у Кини, у коме су анализирани гени и квалитет живота Европљана, показало је потенцијалне доказе о томе шта је узрок бољем менталном здрављу, мерено задовољством животом и добрим расположењем. Студија је дошла до података о томе шта може помоћи да живите дуже и здравије.
Главни фактори су били пушење, стил живота, употреба лекова, вежбање, количина мишићне масе, присуство болести, попут дијабетеса и рака, али оно што се истиче у резултатима је козумација сира. Резултати су показали да су они који су изјавили да једу више сира и воћа имали више оцене за ментално благостање.
Већа конзумација сира побољшава позитиван утицај на здравље и животни век за 3.67 одсто, док је, на пример, пушење цигарета показало да има негативан утицај на факторе здравља за 4.56 одсто. Редовно конзумирање воћа бележи позитиван утицај за 1.96 одсто.
Занимљиво је да су истраживачи открили да је време проведено у гледању телевизије фактор животног стила са највећим негативним утицајем на здравље током старења (7.39 процената).
Биће потребна даља истраживања како би се размотрило зашто конзумирање сира може имати тако велики утицај на здраво старење, у поређењу са, рецимо, једењем воћа.
Иако се храна са високим садржајем масти често сматра лошом за људско здравље, студије сугеришу да умерено конзумирање млечне масти може смањити холестерол и смањити ризик од кардиоваскуларних болести и смртности од свих узрока. Млечни пуномасни производи, попут сладоледа, повезани су са лошијим менталним здрављем, али неке врсте сира могу имати другачије ефекте када су укључени у режим особе која има добро избалансирану исхрану.
У недавној студији у Јапану, на пример, већа потрошња сира повезана је са бољом когнитивном функцијом, а нека друга истраживања сугеришу да сир може стимулисати допаминске путеве у мозгу, што доводи до осећаја задовољства.
Упркос томе што је ни једна студија не може узети у обзир сваки могући фактор који би могао да утиче на наше здравље током старења, аутори овог новог истраживања тврде да је њихова студија "педантна и исцрпна" у разматрању могућих утицаја, барем међу људима европског порекла.