Магазин

Ово је најбољи начин да проверите да ли је лубеница зрела - а није лупкање

Слатка, сочна кришка лубенице је једна од најбољих ствари које доноси лето. Ипак, већина нас сваке године стоји испред гомиле овог воћа у продавници и покушава да процени која је најзрелија, па тако и најукуснија. Ово не мора бити компликовано - потребно је само неколико секунди да брзо пронађете најбољу лубеницу, а трик је у њеном изгледу.
Ово је најбољи начин да проверите да ли је лубеница зрела - а није лупкање© Freepik/8photo

Када "промашите" и не купите добру лубеницу, њена унутрашњост углавном буде светло розе боје и киселкастог укуса, вероватно будете разочарани и размишљате о томе како да следећи пут не направите исту грешку. Да ли је уопште могуће проценити која лубеница је слатка, ако гледамо само њену спољашњост?

Срећом, могуће је, а потребно је само неколико секунди процене. Најбољи начин да сазнате да ли је лубеница зрела је да је узмете и потражите кремасту, жућкасту мрљу на дну. Зелена површина коре може да буде мање интензивна, али је важно да мрља на дну има жућкасте тонове. То значи да је на том делу је лубеница лежала на земљи и сазревала на сунцу.

С друге стране, ако је површина на доњој страни светло зелена или бела, то значи да лубеница још није сасвим сазрела.

Други показатељи зрелости

Када лубеницу узмете у руке, покушајте да осетите њену тежину. Требало би да буде прилично тешка у односу на величину, јер је састав овог воћа више од 90 одсто воде. Ако нисте сигурни, узмите другу лубеницу исте величине, па она која је тежа ће вероватно бити зрелија.

Неки људи такође сугеришу да лупкате по страни лубенице да бисте утврдили зрелост. Ово можда није научно доказана метода, а захтева и прилично добар слух, али многи верују да има истине у овом начину процене. Зрела лубеница ће наводни имати туп звук, док ће незрела имати виши тон.

Следећа ствар која може да вам помогне се налази на површини коре. Потражите "мрежу", то јест смеђе, грубе бразде на кори, које могу да подсећају на паукову мрежу. Не постоји наука која ово доказује, али неки људи верују да би мрежа могла бити узрокована опрашивањем, а што је више мреже, лубеница је слађа и зрелија.

Можете и да направите следећи експеримент - ноктом лагано изгребите површину лубенице. Ако се кора лакше одвоји и открије бело-зелену боју испод, зрела је. Ако загребете лубеницу која није зрела, она само оставља удубљење и тамну линију где сте је загребали.

Купите лубеницу у сезони

За најбоље шансе за сочну, укусну лубеницу, купујте је у сезони, која је отприлике од априла до септембра. Када је одсечена, лубеница има рок трајања око три до четири недеље, преноси "Јаху лајф".

На крају, ако отворите лубеницу и није баш тако укусна колико желите, имате неколико опција. Направите рецепт са другим састојцима, као што је воћна салата, можете је чак искористити за летњи коктел - а увек можете купити и другу (помоћу претходно наведених метода).

image