Магазин

Јагоде - како се правилно чувају и за кога могу бити опасне

Сезона јагода је коначно стигла - незаобилазне су на пијацама и продавницама, али и у нашем свакодневном јеловнику. Стављамо их у смутије, колаче, једемо их тек тако или са мало шећера. Али како је најбоље да их чувамо како би дуже опстале, јер као што знамо, лако могу да пропадну посебно ако нису одложене како треба.
Јагоде - како се правилно чувају и за кога могу бити опасне© Artur Rutkowski/unsplash

Јагоде су један од синонима који се везују за пролеће и готово да нема особе која их не воли. Веома су осетљиве, те високе темературе, као и влажност могу да доведу да брзо иструле. Зато, када их пазаримо или уберемо у башти требало би на уму имати неколико ствари.

Свеже јагоде могу да опстану и до пет дана у фрижидеру

Уколико немамо намеру да их одмах једемо, није препоручљиво да их перемо. Одржаће свежину ако су суве и ако их одложимо у фрижидер:

"Неопране јагоде можете чувати у паковању или кеси до пет дана. Држите их потпуно суве. Предлажем да буду у пластичној посуди или кеси која је благо отворена", објашњава дијететичар Никол Дандреа Русет, а пише Јаху лајф.

Када будемо спремни да их користимо, треба нежно да добро исперемо у хладној води, са све листовима и стабљикама, а затим да их осушимо папирним убрусом. Када и оперемо, тек онда уклоњамо листове.

Оперите само оно што ћете користити и сачувајте остатак без прања, наглашава нутрициониста: "Требало би да буду потпуно суве пре складиштења, јер се тако избегава рано кварење и настанак буђи", каже Дандреа Русерт.

Можда ће бити употребљиве и после пет дана, али то зависи колико су свеже биле када смо их купили. "Ако су провели време у транспорту и на полицама продавница, вероватно ће имати краћи рок трајања", појашњава дијететичар.

Нутриционисти наглашавају да их не треба јести када су промениле боју, када приметимо беле или зелене површине на њима, кад су постале мекане или слузаве.

Веома су здраве, садрже много антиоксиданата и витамина

Поред тога што су веома корисне за организам, јагоде су и нискокалоричне - на 100 грама имају 32 калорије. Одличан су извор витамина Ц и мангана, а такође садрже извесне количине фолата и калијума. Изразито су богате антиоксидансима што може имати користи за имуни систем, здравље срца и контролу шећера у крви. Бројне студије сугеришу да бобичасто воће, па између осталог и јагоде, помажу у превенцији неколико врста рака, јер се боре против оксидативног стреса и упала који су повезани са формирањем канцера.

Ко требе да буде опрезан у њиховој конзумацији

Алергија на јагоде је прилично честа - посебно код мале деце. Особе које су осетљиве на полен брезе или јабуке могу осетити симптоме након конзумирања јагода. Уобичајени симптоми укључују свраб или пецкање у устима, копривњачу, главобољу и отицање усана, лица, језика или грла, као и проблеме са дисањем у тешким случајевима, пише Хелтлајн.

image
VV inauguration
banner