Магазин

Уз правило "7 секунди" можете сачувати здравље свог пса на великим врућинама

У врелим летњим данима извођење паса у шетњу може представљати прави изазов, како за власнике, тако и за љубимце. Врео ваздух и још врелији асфалт четвороножним пријатељима никако не пријају, па је правило 7 секунди једно од најважнијих у овом периоду.
Уз правило "7 секунди" можете сачувати здравље свог пса на великим врућинама© Canva / pixelshot

Већ више од недељу дана дневне температуре широм Србије премашују 30 подељак Целзијусове скале, и то у хладовини. На сунцу су температуре знатно више. У оваквим условима шетња паса је прави изазов. Међутим, будући да је псима она неопходна како ради обављања физиолошких потреба, тако и ради одржавања кондиције, власницима не преостаје ништа него да своје љубимце изводе уз посебан опрез.

Како сачувати шапе паса од опекотина

Шетња по усијаном асфалту псима засигурно не прија, јер су њихове шапе у директном контакту са њим. Зато је важно пре шетње проверити да ли је уопште безбедно излазити напоље, или је ипак боље љубимца оставити код куће. Најлакши начин да се провери да ли је асфалт исувише врео јесте такозвани тест 7 секунди, саветују стручњаци на порталу КантриЛивинг.

Тест је врло једноставан: све што је потребно јесте да пре шетње са псом иззађете напоље и надланицом додирнете асфалт. Уколико можете да издржите 7 секунди - температура још увек није превисока, па ће шетња бити безбедна. Али, уколико не можете да издржите тих 7 секунди јер вас пече, онда је сасвим јасно да ће и псу бити превруће да по асфалту гази шапама.

Како препознати опекотине на шапама пса

Уколико се ипак догоди да је пас шетао по врелом асфалту, власници би обавезно после шетње требало да прегледају шапе својих љубимаца како би установили да ли постоје опекотине, али и испрате њихово понашање и у случају нужде посете ветеринара. Уколико пас шепа, лиже шапе или се понаша другачије него иначе, врло вероватно да је у боловима због опекотина.

Било која промена на "јастучићима" шапа се не сме занемарити. Уколико приметите да се боја променила (да су шапе црвене), да недостаје део коже на њима или да постоје јасно видљиви пликови, пса би одмах требало одвести код ветеринара. Он ће повређено место дезинфиковати и проценити да ли је потребно да се оно третира неким медикаментима.

image