Магазин

Зашто ваш пас спава на леђима и када то треба да вас забрине

Власницима паса је добро познат дирљив призор њиховог крзненог пријатеља који спава на леђима, као и сладак тренутак када се трзне или помери шапе. Иако ова сцена мами осмех, ова поза за спавање вас може навести да се запитате: "Зашто мој пас овако спава? Да ли осећа бол, да ли је ово понашање нормално?" Стручњаци нуде одговоре на ова питања, као и да ли би требало да се обратите ветеринару.
Зашто ваш пас спава на леђима и када то треба да вас забрине© Freepik/freepik

Ваш пас вероватно већину времена спава склупчан или на стомаку, али када се окрене на леђа (колико год то било симпатично) то може да делује као разлог за бригу. Да ли је свако дремање на леђима знак да нешто није у реду или ваш пас заправо само воли овај положај? Неколико стручњака за понашање животиња је за портал "First For Women" објаснило шта ово може да значи:

Осећа се безбедно

Једина ствар око које су се сложили стручњаци је да ће пси који су самоуверени и који имају поверења у друга бића својој околини много чешће показати стомак.

Када пас одлучи да спава на леђима, то је често знак да се осећа изузетно удобно и безбедно, иако је у том рањивом положају. То је јасан знак чврстог односа и поверења, јер вам на тај начин он открива своју "слабу тачку", али верује да нећете злоупотребити тренутак опуштања.

Превише је вруће

Ако само током летњих месеци примећујете да ваш пас лежи на леђима, онда је одговор на питање "Зашто мој пас спава овако?" врло једноставан: Покушава да се охлади.

Овај положај помаже у регулисању телесне температуре вашег пса, посебно током топлијег времена, тако да покушава да пронађе најудобнију позицију у којој ће осетити поветарац или вентилатор/климу на кожи стомака, где углавном има најмање крзна.

Стручњаци додају да је ово посебно добар начин да се расхладе расе са гушћим крзном, попут златних ретривера и лабрадора. Пошто му је крзно на стомаку тање и има мање знојних жлезда, откривање овог подручја може помоћи вашем љубимцу да се ефикасније охлади, што објашњава зашто га у овом положају вероватно најчешће виђате током лета.

Такође, ако бринете да је вашем крзненом другару превише вруће, обратите пажњу на следеће знаке: Јарко црвени језик, десни или унутрашњост ушију или прекомерно слињење или дахтање. Тада му обавезно понудите много воде за пиће, а можете усмерити лепезу у његовом правцу и попрскати његов стомак и шапе хладном водом, како бисте му што пре смањили телесну температуру.

Саопштава да је безопасан

У дивљини, вукови се често преврћу на леђа као начин да кажу вођи чопора да су покорни. Дакле, ако икада грдите свог пса због неких несташних смицалица, он ће се можда само преврнути на леђа и затворити очи, како би вам показао да је покоран. Ово понашање можете приметити и у парковима за псе, где ће се неки пси одмах преврнути у присуству других паса - тако им говоре: "Долазим у миру!"

Једноставно му је удобно

На крају, објашњење може бити врло једноставно: Неким псима је овај положај за спавање удобнији од других. Када легну на леђа, пси имају више простора да се истегну и испруже, што посебно може да прија старијим псима који имају болове у удовима.

Да ли треба да бринем ако мој пас спава на леђима

Ово обично није понашање које представља разлог за панику, све док пас не показује знаке бола или нелагодности када лежи на леђима. Штавише, већина паса неће уопште лежати у тој позицији ако им проузрокује бол.

Наравно, такође нема потребе да бринете ако ваш пас никада не спава на леђима. Исто као и људи, пси такође имају своје омиљене положаје за спавање. Можда му једноставно није пријатно да спава на леђима и уместо тога преферира да се склупча, испружи на боку или рашири ноге и лежи на стомаку.

image