Магазин

Сирће је сјајан савезник у домаћинству, али га никада немојте користити за чишћење ових ствари

Употреба сирћета у домаћинству је вишеструка - од припреме салата, па све до одражавања хигијене. У њега се "куну" многе домаћице, говорећи како ни једно средство тако добро не уклања нечистоће. То јесте истина, али са сирћетом ипак треба бити на опрезу када је чишћење одређених предмета у питању.
Сирће је сјајан савезник у домаћинству, али га никада немојте користити за чишћење ових ствари© Canva / new look casting

Алкохолно сирће је један од најбољих савезника за борби са нечистоћама и ова ласкава титула је итекако заслужена: оно сјајно уклања наслаге каменца, одлично се бори и са најтврдокорнијим мрљама и изузетно се добро показало у неутралисању непријатних мириса. Ипак, сирће не би требало да се користи за чишћење баш свега у дому.

Огледала не треба чистити уз помоћ сирћета

Упркос томе што многи инфлуенсери са ТикТока и других друштвених мрежа саветују да се огледала чисте уз помоћ сирћета, стручњаци за одржавање хигијене апелују на све да се овај атрибут ентеријера никада не чисти на овај начин. Чињеница је да сирће добро уклања нечистоће са површине огледала, али се може десити и да продре кроз његов површински слој и нагризе подлогу која се налази испод. То може проузроковати оштећења због којих ће огледало изгубити сјај. 

Машине за прање веша и судова

Многе домаћице користе сирће за прање унутрашњости машине за прање веша или судова јер оно доказано уништава наслаге каменца и спречава накупљање бактерија које проузрокују ширење непријатних мириса. Ипак, ово је велика грешка. У унутрашњости машина има доста осетљивих делова, попут гуме и пластике, које у додиру са сирћетом (које је доста агресивно средство), једноставно могу да испуцају. Чишћење машина би зато требало вршити само уз помоћ посебних производа који су за то и намењени.

Кухињске радне плоче од камена

Они који у кухињи имају радне плоче од мермера, гранита и других врста камена би посебно требало да воде рачуна о томе како их одржавају. Чишћење сирћетом оваквих површина неће донети ништа добро, јер због своје јачине оно може да нагризе површине и доведе до његовог пропадања. Уместо тога, стручњаци саветују да се радне плоче од камена чисте искључиво благим средствима, а најбоље - течношћу за прање посуђа, пише Мирор.

image