Магазин

Овим данима и у ово време авиони најмање касне

У јеку летње сезоне када скоро сви путују на годишње одморе, гужве на аеродромима су готово свакодневне. Оне су и један од најчешћих узрочника кашњења авиона, па зато уколико планирате одмор, бирајте да путујете овим данима и у ово време.
Овим данима и у ово време авиони најмање касне© Canva / baona

Авион је једно од најчешћих транспортних средстава данас који нас за свега пар сати може превести са једног краја континента на други. Аутомобилом то никако не би било могуће, а пут би трајао и неколико дана.

Путовање авионом може имати једну "ману"

Међутим, путовање авионом може имати и једну "ману" - на његово кашњење се никако не може утицати, нити се оно може предупредити. Штавише, пилот тешко да може да дода мало гаса како би надокнадио кашњење.

Онима који имају директан лет до свог одредишта то можда и неће представљати велики проблем, али путницима који морају да преседају у другим градовима да би стигли до своје дестинације  - итекако може, јер на следећи лет они једноставно могу да закасне.

Авиони ређе касне овим данима

Распоред летења авиона најтачнији је уторком, средом и четвртком, када су аеродроми мање оптерећени. Због (релативно) смањеног обима посла, земаљско особље има довољно времена да припреми летелицу за лет и спакује кофере у "стомак" авиона.

Са друге стране, путовање авионом у петак, суботу и недељу може бити пуно изненађења: аеродроми су у већини случајева дупке пуни, редови километарски, а распоред - потпуно поремећен због великог протока људи.

Наравно, ово "правило" искључује непредвиђене ситуације, попут обилних падавина, густе магле, промене рута летења због јаких турбуленција и слично. Тада се летови могу одложити, отказати или преусмерити на други аеродром, а све у циљу безбедности путника и летачког особља.

У ово доба дана авиони имају најмање кашњења

Уколико желите да смањите вероватноћу кашњења свог лета, препорука је да приликом путовања бирате што раније поласке. Како саветују стручњаци, уколико одаберете прве летове у дану (који су одмах иза поноћи) шансе да на дестинацију стигнете на време су веће.

Разлог за то је исти као и у претходном примеру - у ово "глуво доба" мањи је проток путника на аеродрому и значајно мањи број летова, па нема гужве која је главни узрочник кашњења авиона, преноси портал Њујорк Пост.

image