Магазин

Мождани чипови у комерцијалној продаји већ до 2030. године: Неуралинков конкурент "додао гас"

Некуралинков највећи конкурент, компанија Парадромикс, најавила је тестирање можданих чипова на људима већ за наредну годину, а комерцијалну производњу и продају - већ до краја декаде.
Мождани чипови у комерцијалној продаји већ до 2030. године: Неуралинков конкурент "додао гас"© Canva / ismagilov

Компанија Неуралинк, чији је власник бизнисмен и милијардер Илон Маск, ускоро би могла да буде свргнута са трона. За врат јој дише Парадромикс, њен највећи конкурент, који је најавио да ће већ наредне године отпочети тестирање можданих чипова на људима. Да ли Маск има разлога за бригу?

"Мозак је невероватан орган, али је спорији од компјутерских чипова"

"Мозак је невероватно фасцинантан орган. У њему се налази око 85 милијарди неурона, а сваки од њих је милион пута спорији од компјутерског чипа. Међутим, и поред тога мозак ради невероватне ствари", наводи Мет Ејнгл, извршни директор стартапа Парадромикс у интервјуу за Си-Ен-Би-Си.

Ослањајући се на ове наводе можемо закључити да је будућност људске врсте врло извесна: мождани чипови ће се уграђивати како пацијентима са одређеним здравственим проблемима, тако и онима који једноставно желе да рад свог мозда и продуктивност "унапреде", па макар и уз помоћ технологија.

Чипови у мозгу већ до краја ове декаде

Визија Маскових конкурената је, међутим, макар у овом тренутку јасна: Ејнгл и његови запослени настоје на томе да своје мождане чипове понуде првенствено онима којима су они најпотребнији - особама које су изгубиле способност комуникације или кретања.

У овом тренутку мождани чипови пролазе последње припреме за тестирање на људима, а уколико све прође како треба, идеја је да се у комерцијалну производњу и продају они лансирају већ 2029. године. "Приоритет нам је да направимо безбедан уређај на који ће људи моћи да се ослоне", ентузијастичан је Ејнгл.

Да ли Илон Маск има разлога за бригу

Изјава директора Парадромикса се може протумачити и као "бацање" изазова Илону Маску, будући да се мождани имплант који је Неуралинк уградио пацијенту само неколико месеци након уградње сусрео са првим препрекама, када су се нити "откачиле" од мозга пацијента.

Тада су, као заобилазно решење, модификовани алгоритам снимања, побољшан кориснички интерфејс и унапређена техника за превођење сигнала у покрете курсора. Овај случај је још једном показао да је пред Неуралинком и другим компанијама дуг пут тестирања безбедности и ефикасности, пре него што чипови постану "свакодневница".

image