Магазин

Како да ваш брак "преживи" Европско првенство у фудбалу? Брачни терапеут за РТ Балкан одговара

"Имаш времена за спорт, не за мене, теби су важнији другари и утакмица него да поправиш нешто у кући..." су реченице које мушакрци често чују током свађе са женом у овом периоду. Европско првенство траје већ десет дана, наставља се Вимблдон, па нас чекају и Олимпијске игре. Док су ово догађаји који спајају свет, могу да буду повод за свађе, па чак и раздвајање неких парова. Како ваша веза/брак може да "преживи" велике спортске догађаје и да ли су они заиста разлог за појачане сукобе с партнером?
Како да ваш брак "преживи" Европско првенство у фудбалу? Брачни терапеут за РТ Балкан одговара© Freepik/gpointstudio

Када говоримо о спорту, у већини случајева је мушкарац тај који је више заинтересован, поготово за фудбал (који је вероватно глобално најпопуларнији спорт).

Ови догађаји су некима омиљени период у години, док неки (углавном жене) једва чекају да се заврши. Даме се често осећају као да им спорт "краде" партнера, што може да прерасте у конфликт.

"Постоји и та посебна еуфорија која се јавља током ових догађаја, посебно ако, на пример, учествује национални тим. Што дуже траје та еуфорија, њен интензитет постаје све јачи, али самим тим се продужава и огорченост и дистанца коју емотивни партнер осећа," објашњава за РТ Балкан брачни терапеут Небојша Савић.

"Ако је добар однос већ нарушен, није потребно много да дође до неке нове тензије, тако да чак и неке лепе ствари, као што је спорт, могу да угрозе блискост двоје људи, јер онда они гледају на спорт као нешто што их раздваја и угрожава везу."

Обе стране могу да буду незадовољне

Нису жене једине које не осећају спокој у вези током великих турнира, већ оба партнера могу да осете да немају подршку.

"Фудбал је за мушкарце нека врста терапије, да после стресног дана могу тако да се опусте, да неке емоције избаце из себе. Корен свега је што мушкарци у тој ситуацији кажу: Жена ме не разуме, она не схвата да то ја волим, да ми је то одмор... Мушкарци се жале на неразумевање, а за жену је то занемаривање - осећају се као да их мушкарци тада запостављају," објашњава терапеут.

Саговорник додаје да у добром браку ово углавном нема велики значај. "Али када је брак лош, када има пуно неразјашњених конфликта, када је велика тензија, онда ово само појачава тај доживљај, зато што основне потребе нису испуњене, па ово постаје још једна велика препрека у односу."

Другим речима, спортски турнири тада делују као већи проблеми него што заправо јесу, јер се у таквом периоду на површину избацује све оно што је нерешено, разоткрива се недостатак испуњења основних потреба које људи имају у односу.

"Проблем није спорт - спорт је свакако добра ствар, али је важно указати људима да током ових спортских догађаја постоје и друге ствари које захтевају пажњу и које морају бити приоритет. То могу бити одговорности према послу, породици, према самом себи, па тако и према особи са којом смо у вези/браку," сматра наш саговорник.

Како да се спречи проблем и негује однос 

"Можете да идете корак унапред - ако знате да долази првенство или утакмица која вас посебно занима, а вашу партнерку не, можете пре тога обезбедити квалитетно заједничко време. То не мора нужно да буде путовање, нити нешто скупо, битно је да постоји време које сте издвојили за везу пре тога," предлаже терапеут.

Додаје да се од мушкарца такође не очекује да током трајања, у овом случају, Европског (или било којег) првенства, буде тотално искључен из живота.

"Наравно, ту су личне обавезе, деца, постоји рутина која мора да се поштује. Само покушавамо људима да објаснимо да друге ствари не занемаре. А после Европског првенства, мушкарац такође може да се "искупи", али се на крају све своди на зрелост која иначе постоји у браку."

Није неопходно да се сачека да одређен спортски догађај прође, јер се тада већ нагомилају негативне емоције, већ да се оба партнера "нађу на пола пута". Док мушкарци партнеру могу да пруже мало више пажње пре, током и/или након завршетка првенства, жене могу да се потруде да разумеју да ово за њихову "јачу половину" има посебан значај, те да покажу разумевање и стрпљење.

На крају, мушкарац увек може да покуша да своју жену укључи у забаву." Можда могу заједно да гледају док игра национални тим - када желимо некога да пустимо у наш свет, да му покажемо своје интересе, нормално је да желимо да покушамо да то приближимо партнеру," предлаже брачни терапеут. Ипак, додаје да је ово у пракси често краткорајно решење, тако да је најбоље установити да су емоционалне потребе партнера претходно задовољене, тако да "преживљавање" спортског турнира не буде толико изазовно.

image