Магазин

Ни лепота, ни новац: Шта људи највише желе када бирају партнера

Када тражите партнера, физички изглед је вероватно важан фактор - како да будете са неким ко вам није привлачан? Наравно, ту је и новац, симбол успеха, а сигурно је добро и да потенцијални партнер поседује посебан шарм који ће вас привући. Ипак, да ли је све ово заиста толико важно? Према једној анкети, одговор је "не", јер они који желе озбиљну везу траже неке друге особине.
Ни лепота, ни новац: Шта људи највише желе када бирају партнера© Freepik/freepik

Данас је посебно тешко пронаћи партнера, посебно када тренутно модерне апликације за упознавање нуде површне ствари на основу којих се стиче први утисак  - као што су физички изглед и новац. Иако ово могу бити важни фактори када тражите љубав, у већини случајева нису довољни за одржавање везе на дуге стазе.

Дакле, шта је оно што може да има већи утицај? Шта је оно што је људима најважније код партнера са којим могу да виде будућност? Према недавној студији у коме је учествовало око 800 људи, најпожељније је да потенцијални партнер буде интелигентан и љубазан.    

"Ако желите да привучете више потенцијалних партнера, чини се да је рад на свом мозгу и личности најбољи избор", рекао је један од аутора студије са Универзитета у Сао Паулу у Бразилу.

Откривено је да су ове преференце примећене код оба пола, што значи да су ове пожељне особине биле универзалне.

Волонтери студије, старости од 18 до 64 године, добили су неколико примера особина које би одликовале "идеалног" партнера. У понуди су били физичка привлачност, социоекономски статус, здравље, љубазност и интелигенција. Од свих примера, забележено је да су последње две особине биле најтраженије код већине учесника.

Као што се и очекивало, људи који су тражили дугорочне везе (у поређењу са онима који су желели краткорочне) били су још више наклоњени да дају предност љубазности и интелигенцији, преноси "Сајенс алерт".

"Открили смо да је социоекономски ниво био ниско приоритетна особина за све групе, укључујући жене, док је исти фактор за мушкарце био посебно низак приоритет. Ипак, мушкарци су, у целини, имали тенденцију да дају предност добром изгледу више него жене.

Разлика у односу на резултате претходних студија може бити последица укључивања више различитих особина "идеалног партнера" него иначе, као што су здравље и интелигенција, претпоставља тим.

Аутори напомињу да ови налази можда не могу прецизно да одражавају различите културе, као и да се преференце које су учесници сами пријавили не могу увек повезати са њиховим понашањем у стварном животу. Упркос овим ограничењима, нова студија подржава идеју да људи који искрено траже дуготрајног партнера цене емоционалну топлину и интелигенцију, више него изглед или новац.

image
VV inauguration
banner