Магазин

Метротрам, кочија, ваздушни јастуци: Ово су најнеобичнија транспортна средства у Русији

Метро је прави симбол Русије - о њему се писало и причало од како је саграђен. Међутим, то није једини вид транспорта којим се ова земља може похвалити: поједини градови имају и далеко необичнија решења која се нигде другде у свету не могу срести.
Метротрам, кочија, ваздушни јастуци: Ово су најнеобичнија транспортна средства у Русији© РИА Новости / Виталий Аньков

Градски превоз је изузетно развијен у свим великим градовима Русије, а поред уобичајених аутобуса, тролејбуса, трамваја и (наравно) метроа, поједини градови имају и веома необична транспортна решења.

Метротрам у Волгограду

Метротрам је једна од највећих туристичких атракција Волгограда, а осим у том граду, он се не може срести ни у једном другом. Уместо возова, тунелима саобраћају трамваји. На данашњи дан постоје 22 подземне станице, а дневно се метротрамом превезе више од 10.000 путника. Занимљиво је и да је 2012. године магазин Форбс волгоградски метрограм ставио на 4. место на списку "12 најинтересантнијих трамвајских рута на свету".

Кочије у Суздаљу

Један од најлепших градова Златног прстена Русије се, осим изузетном архитектуром и истријским споменицима, може похвалити и веома креативним транспортним системом. И локално становништо и туристи имају прилику да се по центру града провозају правом кочијом, а у зимском периоду јој на смену долазе огромне санке које вуку коњи. Овакав превоз само још више доприноси атрактивности града, носећи дух неких прошлих времена.

Ваздушни јастуци у Самари

Ови необични "јастуци" први пут су се у Самари појавили сада већ давне 2003. године. У стварности су то изузетно брзи гумени чамци који, како би се кретали по залеђеној Волги, имају и посебне "шлауфе" са  стране. Идеју за овакав вид транспорта становници Самаре "позајмили" су од Петербуржана, који су још у 19. веку изумели тада јако популарне ледене трамваје не би ли се возили по залеђеној Неви.

Жичара у Нижњем Новгороду

Нижњи Новгород је жичару добио 2012. године, а њеним пуштањем у рад решен је један од највећих проблема становништва - повезивање са градом Бор. Првобитно је идеја била да се сагради мост преко реке Волге, али пошто је то захтевало изузетно много финансијских средстава, одлучено је да се нађе неко алтернативно решење. Данас је жичара део градског транспортног система и једна од највећих атракција Нижњег Новгорода.

Речни трамваји у Санкт Петербургу и Москви

Становници Северне престонице Русије одавно у свом граду имају речне трамваје. Истина, они се ретко користе баш у сврху путовања са једног на други крај града - чешће су ту да послуже као неки вид опуштања у слободно време. Однедавно и у Москви постоје речни трамваји, али су тамо они конципирани баш као градски превоз. Чак је и карта иста као за све друге врсте транспорта.

Успињача у Владивостоку

Успињача је официјални вид транспорта у Владивостоку још од 1962. године, а идеју да се она направи Никита Хрушчов је добио након посете америчком граду Сан Франциску. Успињача се пење до висине од 2.000 метара над нивоом мора, а са њеног врха се пружа фантастичан поглед на читав град. 

image