Магазин

Сад га видиш, сад га не видиш: У ових 5 руских градова постоји измишљени метро

У Москви, Санкт Петербургу и многим другим руским градовима је метро један од најчешћих видова транспорта, којим се дневно превезе неколико милиона становника. Међутим, постоји и 5 градова у којима метро транспортни систем постоји само "на папиру".
Сад га видиш, сад га не видиш: У ових 5 руских градова постоји измишљени метро© DALL-E by ChatGPT

Замислите само ситуацију да планирате по први пут да посетите неки град. Наравно, истражићете смештаје, знаменитости које ћете посетити, неке ресторане или локалне кафиће. Како бисте све успели да обиђете, треба да истражите и транспортни систем - аутобусе, возове или метро, који је у Русији један од најзаступљенијих видова превоза.

У потрази за најбољим решењима, наилазите на бројне званичне или незваничне сајтове локалних метро система, слике и искуства корисника, а онда када се нађете на лицу места, схватите да никакав меро не постоји. И онда преиспитујете и себе и свој здрав разум, све док вам неко од локалних становника не каже да је у питању само шала и да метро не постоји и никада није постојао. Који су то руски градови у којима постоји измишљени метро?

Барнаул - насамарена и љута, Американка се пожалила чак и Путину

Пре само пар година, руски медији су брујали о трагикомичној ситуацији у којој се нашла једна Њујорчанка која је у Барнаул долетела како би посетила своју даљу родбину. Уместо њих, ова Американка руског порекла је "консултовала" Гугл, на коме је нашла карту градског метроа. Наравно, када је дошла на лице места, од метроа - ни трага ни гласа! Толико љута што је насамарена, она је писала чак и Владимиру Путину, како би му скренула пажњу на то како се туристи варају.

Метро у Барнаулу има чак и свој званичан сајт, као и активне, јавно доступне налоге на друштвеним мрежама. Међутим, иза тог пројекта стоји локални становник, Данил Чуров, коме су дојадиле непрестане гужве у граду и који је уочи првог априла нацртао и поделио на свом блогу шему градског метроа. Објава је случајно постала вирална и доспела у медије. Због великог одзива, Чуров је чак одлучио да настави са развојем пројекта, па се на сајту могу видети и информације о изградњи нових станица и линија у реалном времену.

Валдај - од туристичког водича до измишљеног метроа

Релативно мален град у Новгородској области, недалеко од Москве, посебно је популаран међу туристима који одлазе у Валдајски манастир, као и оних који воле одмор на локалном језеру. Почетком 2003. године, администратори званичног сајта града желели су да ажурирају туристички водич и на њега додају све знаменитости, а форма коју су одабрали неверовано подсећа на карту метроа.

Убрзо су и локални становници са истакнутим предузетничким духом "ухватили талас" и почели чак и да праве и продају жетоне за коришћење овог имагинарног вида транспорта. Измишљени метро се допао чак и градској администрацији, која је све поклопце канализационих шахтова заменила оним на којима пише "Метро", а на фасаде здрада окачила таблице од кованог гвожђа које означавају улаз.

Набережни Челни - рад непознатог аутора који је постао виралан

Измишљени метро овог града у Републици Татарстан је мали, али изгледа сасвим реалистично, нарочито уколико не познајете руски хумор. Сагласно "званичном" сајту метроа, изградња овог метроа почела је још давне 1975. године, са циљем привлачења радника на фабрику КАМАЗ. Након вишегодишње изградње, овај измишљени метро се може похвалити са приближно 19 километара шинских траса, којима се служе запослени фабрике.

На карти непостојећег метроа приказано је укупно 13 станица од којих су 3 у фази изградње. Осим тога, интернет портал метроа је толико реалистичан да се на њему могу наћи чак и слике станица и места на којима се у њих путници могу спустити. Наравно, све то је само плод бујне маште непознатог аутора.

Липецк - микро-верзија Московског метроа

Метро у руском граду Липецк је "отворен" 2002. године. Исте године, на незваничном сајту који је посвећен реалним транспортним системима у овом граду, појавио се и одељак који се односи на метро. Сама шема метроа веома подсећа на ону која постоји у Москви - постоји "прстен" који обухвата централни део града, као и линије које се рачнавју од његовог центра.

На сајту чак постоји и феноменална историја о томе како су градске власти некада Липецк желеле да претворе у епицентар индустријске активности Русије и како је први корак ка томе била изградња метроа. Међутим, Други светски рат је променио ток дешавања, и на крају крајева, метро систем се није развио. Звучи реалистично, зар не?

Кореновски - градски метро је поклон једног становника Санкт Петербурга

"Метро" у овом маленом граду на југу Русије је граду поклонио Владимир Калинин, становних Санкт Петербурга, кога за овај град везују емотивне успомене из детињства. По његовим речима, он је желео да становницима града Кореновски живот учини лакшим и поклони им метро, па макар и виртуелни.

Како је наведено на његовом сајту, "метро" је отворен 2012. године и постао је први у региону. Шему виртуелног метроа чине три линије на којима се налази укупно 18 станица. Притом, карту за овај непостојећи транспортни систем можете пазарити на било којој каси и то на чак 12 светских језика, укључујући и хинди.

image