Магазин

Топло време може да утиче на говор политичара - када је вруће, многи користе "мање сложене реченице"

Можда сте и сами приметили да топлотни талас може да вам погорша расположење и "успори" ток мисли, али знајте да ово није само субјективан осећај - изгледа да топлота заиста може да утиче на мозак и говор. Ово је забележено након анализирања 7 милиона јавних говора из различитих делова света, тако да се може рећи да је делом врућина "крива" за неразговетан говор политичара и њихово избегавање коришћења сложених реченица током обраћања грађанима.
Топло време може да утиче на говор политичара - када је вруће, многи користе "мање сложене реченице"© Freepik/freepik

Утврђено је да веома топло време може довести до нижих резултата на тестовима из математике, већим стопама агресије (од лошег понашања до чак насилног криминала), а сада је откривено да може да утиче и на то како људи говоре.

Политичари имају тенденцију да користе краће речи у говорима када је температура напољу 24 степени Целзијуса или више, према студији објављеној у часопису "Aj Сајенс (iScience)" у четвртак. Хладни дани нису произвели исти ефекат.

У анализи је сагледано 7 милиона говора у осам земаља - САД, Уједињеном Краљевству, Аустрији, Холандији, Новом Зеланду, Данској, Шпанији и Немачкој. Говори су мерени коришћењем тестова читљивости, који процењују колико је текст тежак за разумевање на основу дужине речи и реченица, а били су упоређени са просечном температуром на дан када су одржани.

У данима топлијим од 27 степени Целзијуса, једноставнији језик који су користили политичари био је еквивалентан губитку пола месеца образовања. Овај резултат је вероватно потцењен, рекли су аутори, пошто је студија покушала да "раздвоји утицај топлоте од свих других могућих збуњујућих фактора".

Гледајући само податке из Немачке, истраживачи су открили да је ефекат упоредив са четворомесечним смањењем образовања.

Студија је такође показала да су одрасли старији од 57 година осетљивији на топлоту, јер су температуре већ од 25 степени биле повезане са променама у њиховом говору. Врућина је посебно опасна за старије особе, које се теже хладе због слабије циркулације и пропадања знојних жлезда.

Интересантно је да, за разлику од постова на друштвеним мрежама, говори се обично припремају унапред, што чини одлуку политичара да користе мање сложен језик када су врући дани још више изненађујућом. Истраживачи тврде да би психолошки ефекти топлоте могли "утицати на говорника да поједностави говор или одступи од припремљених напомена, због нарушене когнитивне функције и удобности".

Друге студије подржавају идеју да топлота може погоршати ваше расположење, па тако да утиче на наше речи. Претходно је откривено и да људи чешће користе говор мржње током екстремних врућина, према анализи америчких објава на друштвеним мрежама из 2022. године. Сличан феномен је уочен и на кинеским друштвеним медијима, где су људи користили негативне реченице у веома врућим данима.

Како топлотни талас напољу може да промени квалитет говора у затвореном

Не одржавају се сва обраћања јавности на отвореном, тако да је студија изнела неколико потенцијалних одговора и за овај пример: Можда чак и кратко излагање топлоти може да изазове проблеме, као што је чекање превоза или пауза напољу. Можда непријатне температуре на отвореном наводе људе да остану унутра, где недостатак свежег ваздуха може да омета њихове когнитивне способности. Још једна могућност је да људи имају тенденцију да лошије спавају када им је вруће, што отежава размишљање и когнитивне функције наредног дана.

Употреба једноставнијег језика није нужно лоша, али када неко користи мање сложен језик дужи период времена, то може указивати на когнитивни пад.

"Не знамо да ли ово води ка одређеним исходима када је у питању доношење одлука политичара или колико су они ефикасни у преношењу својих порука", објашњавају аутори.

Топлота није једини фактор животне средине који можда суптилно утиче на наш говор - једна студија из 2019. године показала је да је изложеност загађеном ваздухи на сличан начин доводи до смањења сложености говора чланова канадског парламента, што је еквивалентно губитку скоро три месеца образовања.

image