Магазин

Комбинација овог воћа са лековима може бити смртоносна, упозоравају стручњаци

Узимање лекова обично захтева и одређене корекције у смислу исхране: некада је потребно избацити масну храну, у већини случајева - алкохол, а све чешће и једну воћку.
Комбинација овог воћа са лековима може бити смртоносна, упозоравају стручњаци© Canva / pixelshot

Тропско воће карактеристичног слатко-горког укуса данас се често користи у исхрани: он је главни састојак детокс сокова и воћних салата, користи се за прављење слатког и мармелада, а неки воле и да га једу без ичега - само исецканог на кришке. Иако јако здрав и пун витамина и минерала, грејпфрут има и своју "мрачну страну".

Због чега је грејпфрут "забрањено воће"

Цитрусно воће, између осталог и грејпфрут у себи садржи хемикалију која се зове фуранокумарин, која спречава цревне ензиме да разграђују унети медикамент. Због тога се може десити да се учинак лека удвостручи, па чак и утростручи, наносећи велику штету организму, упозоравају научници универзитета у Онтарију.

"Узимање једне таблете одређеног лека са чашом сока од грејпфрута је као узимање 20 таблета одједном са чашом воде", упозорио је Дејвид Бејли, клинички фармаколог са Института за здравствена истраживања Лосон у Лондону у интервјуу за Си-Би-Си.

Од 85 (до сада) познатих лекова који делују са грејпфрутом, чак 43 могу имати озбиљне нежељене ефекте, укључујући изненадну смрт, акутно отказивање бубрега, респираторну инсуфицијенцију, гастроинтестинално крварење и супресију коштане сржи код људи са ослабљеним имунолошким системом.

Није до лека, већ до начина његовог узимања

До интеракције између грејпфрута и лекова може доћи и неколико сати након конзумације, не нужно у истом тренутку. Такође, аутори студије наводе да се интеракција не дешава са неком конкретном класом лекова, већ да она настају уколико медикаменти имају макар једну (или све три) кључне карактеристике:

  • узимају се орално
  • проценат активне супстанце који се апрорбује је низак или средњи
  • лек се метаболише ензимом цитокром П450 3А4

О свему овоме пацијенти се могу распитати током консултација са изабраним лекаром, приликом куповине лекова код фармацеута, или потражити информације у упутству за коришћење медикамента. Само на овај начин могу се добити релевантне информације и сачувати здравље и живот.

У зони повишеног ризика су особе старије од 45 година

Лекови за снижавање нивоа холестерола, лечење крвног притиска и слично најчешће се приписују особама старијим од 45 година. Исто тако, одрасли у овој доби најчешће се труде да своју исхрану што је могуће више избалансирају и у њу укључе изворе витамина и других нутријената.

Грејпфрут је логичан избор - он је богат витаминима А и Ц, нискокалоричан је, пун калијума, магнезијума, фолата, па и влакана, а садржи и висок ниво антиоксиданаса. Захваљујући томе он подстиче јачање имуног система и доприноси бољем општем здрављу. Али, само уколико се не комбинује са лековима. 

image