Магазин

Авокадо је зло: Мексички еко активисти против тропског воћа

Ширење авокада је прича о похлепи, амбицијама, корупцији, несташици воде, картелским биткама и, у бројним градовима и селима, жестокој борби. Да ли ће еко демократија мексичке државе успети да се избори против "Нафтине сјајне звезде"
Авокадо је зло: Мексички еко активисти против тропског воћаGetty © NurPhoto / Contributor

Авокадо се гаји и једе у Мексику вековима. Глиф који представља 14. месец календара Маја приказује ово воће, а астечки племићи су га често примали као специјални поклон.

"Изгледа као наранџа, а када је спреман за јело постаје жућкаст", приметио је шпански колонизатор Мартин Фернандез де Енцисо 1519. "Тако добро и пријатно за непце".

Већи део 20. века, авокадо није био популаран. Међу изазовима са којима су се суочавали трговци у Калифорнији (где се махом комерцијално гајио) била су многа имена воћа: алигаторска крушка, агуакат, авокадо, калаво. На нахуатлу, језику староседелаца, "ахуакатл", је сленг за тестис и никада није био опција.

Силни новци уложени су у оглашавање како би се решио овај проблем, а Калифорнија је финансирала истраживање пољопривредних техника. Све већи број произвођача и мала база потрошача довели су до разорног пада цена док су трошкови стално расли. Вода и земљиште су поскупели јер су нови стамбени објекти захтевали више свега.

До касних 1960-их, само су фарме које су производиле више од 2.270 килограма воћа по хектару сваке године биле профитабилне. Агробизнис је почео да гледа јужно од границе 1970-их година. Калифорнијско друштво за авокадо, колектив који су основали узгајивачи, распоредило је више истраживачких мисија у Мичоакан, где су изасланици уочили обиље воде у региону.

"У овој области вода је бесплатна", поручили су путовања 1970. Једина брига локалних узгајивача авокада била је "како да преусмере воду у канале на свом имању и да воду доведу до дрвећа".

У том тренутку, увоз свежег авокада из Мексика у САД био је забрањен савезном регулативом (успостављеном 1914. да би заштитила калифорнијске фармере), али су велике компаније за авокадо почеле да улажу у регион, са плановима за продају воћа на другим местима.

Северноамерички споразум о слободној трговини (Нафта), када је ступио на снагу 1994. године, углавном је задржао забрану, али су суше и превисоки трошкови земљишта и воде на крају гурнули индустрије Калифорније да прихвате споро укидање заштите. Многи мали домаћи узгајивачи били су пред банкротом као и веће фирме које нису већ инвестирале у Мексико.

После деценија незаинтересованости, авокадо је постао изненађујући победник, и шифра обећања слободне трговине – "Нафтина сјајна звезда", како је касније рекао један консултант.

Авокадо је коначно ушао у мејнстрим. Гвакамоле и тост од авокада постали су два најуспешнија укусна тренда 21. века, подстакнута рекламама за Супербоул у ударном термину.

Производња авокада у Мичоакану порасла је са око 800.000 тона у 2003. на више од 1,8 милиона тона у 2022. Током истог периода, потрошња авокада у САД се учетворостручила.

Данас подземне воде у Мичоакану нестају и његове водене површине пресушују. Језеро Зирахуен је загађено пољопривредним отпадом. Скоро 85 одсто земље искусило је сушу 2021. године, а стручњаци предвиђају да би државно језеро Куицео, друго по величини у целом Мексику, могло да нестане у року од једне деценије.

Делимично због преласка са борова на дрвеће авокада, кишна сезона се смањила са око шест месеци на три. Толико је дубоко испуштање водоносних слојева у региону да су мали земљотреси постали уобичајена појава.

Нејасно је да ли авокадо може преживети ову променљиву климу. Али у Мичоакану, хитније питање је да ли његови становници могу да преживе авокадо.

Мичоакан, где се узгаја око четири од пет свих авокада који се конзумирају у Сједињеним Државама, најважнији је регион за производњу авокада на свету, који чини скоро трећину глобалне понуде.

Ова култивација захтева огромну количину земље – велики део се налази испод аутохтоних борових шума – и још већу количину воде. Често се каже да је за узгој авокада потребно око 12 пута више воде него за парадајз.

Недавно је конкуренција за контролу над авокадом и ресурсима потребним за његову производњу постала све насилнија, често у рукама картела.

Пре неколико година, у оближњем Уруапану, другом по величини граду у држави, пронађено је 19 људи обешених са надвожњака, нагомиланих испод пешачког моста или бачених на ивицу пута у различитим стадијумима раскомаданости - нарочито крвав инцидент за који неки стручњаци верују да је настао из сукоба картела око трговине вредне више милијарди долара.

У Черану, међутим, није било таквог насиља. Нити је било авокада. Пре тринаест година, становници града спречили су корумпиране званичнике и локални картел да илегално посеку домаће шуме како би направили место за усев.

Група мештана узела је дрвосече за таоце, док су други спалили њихове камионе. Убрзо су грађани избацили полицију и локалну власт, отказали изборе и закључали читаво подручје.

У току је био револуционарни експеримент. Неколико месеци касније, Черан се поново отворио са потпуно новим државним апаратом на месту. Политичке странке су забрањене, а изабран је управни савет; предузета је кампања пошумљавања да би се попунила неплодна брда; изнајмљена је војна снага да заштити дрвеће и водоснабдевање града; створени су неки од најнапреднијих програма за филтрирање и рециклажу воде у земљи. А авокадо је био забрањен.

Позивајући се на мексички устав, који аутохтоним заједницама гарантује право на аутономију, Черан је поднео петицију држави за независност. Године 2014. судови су признали општину и она сада добија милионе долара годишње државног финансирања. Данас је то независна зона у којој су љубичасте и жуте заставе Пурепецха, које представљају домородачку нацију у региону, уобичајене као и мексички стандард.

Оно што је започело као иницијатива за јавну безбедност постало је радикална необичност, мала покрајина којом управља милитантна група заштитника животне средине у срцу земље авокада.

У међувремену, претње по животну средину које представља воће од тада су постале још веће. У САД се потрошња авокада отприлике удвостручила, док је домаћа производња - углавном ограничена на сушом погођене крајеве централне и јужне Калифорније - почела да опада.

"Авокадо је зло", каже Едгар који са другим локалцима патролира Чераном како би спречио картеле да упадну, посеку борове шуме и засеју авокадо. 

Слична иницијатива појавила се сада и у Мичоакану - узгој аутохтоних борова, заштита шума, водених површина, али са картелима који упадају и чији чланови чупају поља и пале домаће дрвеће како би направили места за уносне нове гајеве, и земљопоседницима и корпорацијама које се богате, еко демократија Черана тешко да ће преживети "индустрију која цвета", пише "Гардијан".

image