Магазин

Орашасти плодови који имају више протеина од јаја

Ако желите да повећате унос протеина, сигурно ћете се определити за јаја. Међутим, ослањање само на ову намирницу да бисте унели ову хранљиву материју може лако да "досади". Уместо тога, увек можете да укључите следећа 3 орашаста плода у исхрану, који имају довољно протеина, али и нуде мноштво других нутријената.
Орашасти плодови који имају више протеина од јаја© Freepik/freepik

С обзиром да се брзо може припремити и иде уз бројна јела, јаје многима представља омиљен извор протеина - 6 грама протеина по једном јајету. Међутим, има и других, "брзих" намирница које садрже овај нутријент у истој количини као јаје (или више), а то су орашасти плодови.

Орашасти плодови су савршен извор влакана, али и енергије. Могу се јести било када, не захтевају време за припрему. Осим што су практични, могу бити и добар извор других хранљивих материја протеина, а посебно се издвајају:

Кикирики

Количина: 29 грама

Протеини: 7 грама протеина

Кикирики је махунарка која расте под земљом, али се често групише у орашасте плодове због укуса, текстуре и хранљиве вредности коју има. Приступачан је, стабилан и хранљив, има више од 7 грама протеина и 2 грама влакана по порцији од 29 грама.

Шака кикирикија може бити идеална протеинска ужина, а може бити и укусан додатак сланим јелима.

Бадеми

Количина: 29 грама (23 бадема)

Протеини: 6 грама

Овај орашасти плод нуди низ хранљивих материја, укључујући влакна и антиоксиданте, од којих оба доприносе добром здрављу срца. Бадеми обезбеђују 3.5 грама влакана на свака 23 комада, што обезбеђује више од 10 одсто дневне потребе за влакнима.

Додајте мало бадема као додатак за салату, а често се користе и као састојак за колаче, тако да чак и посластице могу бити пуне протеина.

Пистаћи

Количина: 29 грама

Протеини: 6 грама

Пистаћи такође имају одличан нутритивни профил, укључујући калијум, који регулише крвни притисак, витамин Б6, који подржава имунитет и манган за изградњу костију. Нова истраживања показују да редовно конзумирање пистаћа може побољшати здравље вашег цревног микробиома повећањем концентрације корисних бактерија. Ови орашасти плодови се добро слажу са протеинима попут рибе и пилетине.

Наведене 3 намирнице су најбољи избор за протеине добијене из орашастих плодова, али то не значи да су једине - иако следећи орашасти плодови немају исту количину протеина као једно јаје, можете их укључити у свакодневне оброке:

Индијски ораси

Протеини: 4 грама (18 целих индијских ораха)

Индијски ораси садрже низ есенцијалних хранљивих састојака који доприносе добром здрављу. Једна порција индијских ораха обезбеђује једну трећину нашег дневног препорученог уноса бакра, минерала у траговима који подржава наш нервни и имуни систем и игра улогу у стварању енергије. Поред тога, индијски орах има потенцијалне користи за здравље срца.

Ораси

Протеини: 4 грама (7 целих ораха)

Ови орашасти плодови имају 2.5 грама биљних омега-3 масти, које су повезане са побољшаним здрављем мозга, црева и репродуктивним здрављем мушкараца. Можете их упарити са воћем (банана и ораси су одлична комбинација), поспите их по салати, а добро се слажу и са фета сиром.

Лешници

Протеини: 4 грама (21 лешник)

Лешници такође садрже пуно хранљивих материја, а једна порција доноси скоро 87 одсто ваше дневне препоручене количине мангана, минерала који подржава производњу енергије, развој костију и још много тога.

Лешници су можда најпознатији по томе што су главни састојак неких слатких, чолокадних намаза, али се могу додати и куваном поврћу.

Имајте на уму

Ако одлучујете која храна је права за вас, важно је запамтити да, иако порција одређених орашастих плодова има исто или више протеина од једног јајета, они генерално имају више калорија од јаја. Сва храна се може уклопити у здраву и уравнотежену исхрану, а разумевање свега што храна нуди (као што су протеини, калорије, влакна, витамини и минерали) може вам помоћи да донесете најбољу одлуку за вас. Ово такође не значи да је један извор протеина нужно "бољи" од другог.

image