Магазин

Ова четири протеина су одлични савезници у борби против упала, тврди дијететичар

У сезонама грипа, прехлада и вируса, неопходно је да прилагодимо, односно "појачамо" исхрану. Под тим се подразумева да чешће уносимо витамине и минерале, али препоручљиво је да обратимо пажњу на одређене протеине који имају значајна антиинфламаторна својства.
Ова четири протеина су одлични савезници у борби против упала, тврди дијететичар© CA Creative/unsplash

Када се суочавамо са вирусима и разним упалама, исхрана може играти значају улогу у елиминицији истих. Препоручује се воће и поврће, али не треба да занемарити и протеине. "Упала може значајно да допринесе развоју хроничних здравствених стања. Зато је јако важно шта једемо", наглашава дијететичар Ненси Мазарин.

Одређени протеини су се показали као веома корисни у смањењу ризика од хроничних болести, кажу нутриционисти и зато предлажу да у исхрану уврстимо:

Пасуљ

Без обзира да ли волите црни, бели или пинто пасуљ, ова намирница је одличан антиинфламаторни протеин. Као прво, пигменти у обојеном пасуљу (на пример у црном) обезбеђују антиинфламаторна и антиоксидативна једињења која помажу и у превенцији рака, срчаних болести, гојазности и дијабетеса, резултати су научног прегледа објављеног у часопису Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Такође је препун влакана, укључујући специфичну врсту влакана, познату као отпорни скроб, која може бити од користи за здравље црева, наводе новије студије, а пише Ем-Ес-Ен.

"Тај скроб обезбеђује храну за добре цревне бактерије за промовисање здрав микробиом, који такође може смањити упалу", додаје Мазарин.

Масна риба

"Рибе попут лососа, туњевине или скуше, богате су омега-3 масним киселинама, врстом масти са антиинфламаторним својствима", каже Мазарин и додаје да што је риба маснија то је боље. Ова намирница је такође препуна витамина Д и селена, хранљивих материја које имају додатне антиоксидативне и антиинфламаторне предности. Дијететичари саветују да ако не конзимирамо рибу, онда појачамо унос чија и ланених семенки.

Сочиво

Препуно је полифенола, биљног једињења која имају антиоксидативна својства која, делимично, могу помоћи код упале. Њихово конзумирање може бити повезано са смањеним ризиком од дијабетеса, гојазности, рака и срчаних болести, према прегледу из 2021. године.

Орашасти плодови

Садрже једињења као што су незасићене масне киселине, витамин Е, селен, бакар, влакна и антиоксиданси који помажу у сузбијању штетног оксидативног стреса и смањењу упале. Имају исто толико протеина у себи као риба, јаја или месо - око 23 комада, има шест грама протеина, исто као и једно велико јаје. Дакле, ставите их у салате, овсену кашу или их једите као ужину, препоручују дијететичари.

image