Магазин

Дух Николаја II је већ читав један век стални "станар" Ермитажа: Где он посебно воли да застане

Музеј Ермитаж је попут портала у свет историје и уметности. У његовим зидинама се још од 1764. године чувају најзначајнија ремек-дела познатих сликара и вајара. Међутим, то није једино чиме се ова ризница може похвалити - према легенди, у његовим недрима "живи" и дух последњех руског цара, Николаја II.
Дух Николаја II је већ читав један век стални "станар" Ермитажа: Где он посебно воли да застане© Wikimedia Commons / Nikolay Bogdanov-Belsky

Епоха Царске Русије завршила се пре више од једног века, али живот чланова династије Романов не престаје да интригира јавност. То и не би било толико изненађујуће да је реч о наследницима породице, али не, они нису у центру пажње - шоу редовно "краде" дух императора који се "настанио" у Зимском дворцу Санкт Петербурга.

Дух Николаја II лута Ермитажом већ 100 година, али на једном месту посебно воли да се задржи

Према легенди коју већ деценијама препричавају запослени у једном од најлепших музеја на свету, дух последњег руског императора, Николаја II, настањен је у зидовима Ермитажа. Током дана он мирно спава сакривен од очију посетилаца који су дошли да уживају у ремек-делима познатих уметника, али када падне мрак - излази да још мало прошета раскошним ходницима и салама музеја.

Како причају запослени, дух императора изгледа исто као и за време владавине, а ни карактер му није ништа другачији - и даље је онако "стидљив и скроман" док ситним корацима корача по паркету Зимског дворца, као да се плаши да не привуче нежељене погледе. У својим шетњама, он готово увек застане испред воштане фигуре цара Петра I у тамном ходнику, симболично му одајући почаст.

Због чега је Николај II одабрао баш Ермитаж

Нико не зна тачно да објасни због чега је избор Николаја II пао баш на Ермитаж, али се претпоставља да га овај музеј подсећа на његову породицу и асоцира на моћ некадашње Царске Русије. Верује се и да Николај у Зимском дворцу не самује, већ да му се с времена на време у ноћним шетњама комплексом придруже и остали чланови династије: Катарина Велика, Александар II и Николај I.

За разлику од свог имењака, Николај I неупоредиво "упадљивији" - његови кораци готово да одзвањају мрачним ходницима, а некада се креће толико брзо да запослени осећају и дашак ветра. Тако макар каже легенда која кружи Санкт Петербургом. Истина, нема ко да му замери, јер је Зимски дворац некада био и његов дом.

image