Магазин

Због чега дух руског цара Павла I два века лута ходницима мистериозног Михајловског замка

Михајловски замак у Санкт Петербургу крије мноштво тајни, а ово место привлачи већ вековима све љубитеље мистике и паранормалних активности. Ноћу се у њему могу чути чудни звуци, док празним ходницима неретко лута дух руског императора Павла I. Шта се крије испод замка, па покојни цар одбија да га напусти?
Због чега дух руског цара Павла I два века лута ходницима мистериозног Михајловског замка© Canva / alexandraivankovich

Тајанствени Михајловски замак одвајкада је познат по својим мрачним тајнама, будући да је управо овде руски император Павле I убијен током дворског преврата 1801. године. Од тада, душа руског монарха не може да нађе свој мир, и лута ходницима са свећом у руци, утерујући страх у кости свим посетиоцима замка.

Тајни пролази, ровови и магични симболи

На месту данашњег Михајловског замка раније се налазио летњи дворац породице Романов, али је након смрти своје мајке, Павле I одлучио да се он сруши до темеља и сагради нова резиденција. Замак је добио име по Архангелу Михајлу, а саграђен је тако да царској династији пружи највећу могућу заштиту и безбедност - до његове спаваће собе водио је посебан тајни пролаз, око замка су се налазили дубоки ровови и високе зидине, а поред свега тога, чланове императорске династије чували су и магични симболи представљени на зидовима замка.

Нажалост, ништа од тога Павла I није сачувало од сигурне смрти, и само 40 дана након пресељења у Михајловски дворац, цар је ошамућен златном табакером, а затим и убијен марамом у сопственој спаваћој соби. Сагласно историјским изворима, главни организатор и заговорник против Павла I био је његов син и наследник престола, Александар I.

Покојни император који лута замком и узима душе 47 пролазника

Након убиства Павла I, на власт је већ сутрадан ступио његов син, а убице никада нису кажњене - штавише, добиле су награде и наставили службу. Цела "операција" је била обавијена велом тајни. Убрзо након тога, династија Романов је напустила злогласни Михајловски дворац, али је сам цар, односно његов дух, остао тамо да живи. О овоме сведоче чувари и ретки пролазници који би у мраку виђали пламичак свеће који се креће кроз ходнике и одаје.

Приче су се убрзо прошириле Петербургом, а Павлов наследник, цар Александар I је одлучио да им стане на пут и на месту спаваће собе покојног оца сагради храм - не би ли се дух његовог оца примирио и коначно отишао на онај свет. Али, ни то није уродило плодом, покојног Павла I ништа није могло отерати из његове резиденције. Приче мештана ускоро су постале још страшније: наводно је он сваке године на дан своје смрти стајао покрај прозора и бројао пролазнике, све док не би избројао 47 (јер је убијен у 47. години живота) - тада би престајао да броји и 47 душа узимао себи.

Шта је сакривено испод Михајловског замка

По речима историчара и истраживача, када је Павла I добио титулу Великог Магистра Малтешког Ордена, витезови су му даровали бројне хришћанске реликвије, које је он сакрио испод темеља замка, далеко од радозналих погледа. Након смрти, Павле I није могао да драгоцености остави без надзора, те је, према легенди, решио да би најбоље било да их сам чува, даноноћно обилазећи просторије и мотрећи да нико их нико не нађе. Да ли су драгоцености заиста испод замка? Мишљења су подељена, али је једно сигурно: и да јесу, и да нису, до њих свакако нико неће доћи, будући да су сви тајни пролази већ давно затворени и заечаћени.

image