Магазин

Како се "скинути" са шећера

Шећер јесте добар за тело и мозак, али у малим, контролисан количинама које потичу из непрерађених намирница као што су воће, поврће. Многи људи успевају да се засладе јабуком или протеинском чоколадицом с времена на време, али шта је са онима који једноставно не могу без слаткиша, колача после ручка, кексића у поноћ? Како да елиминишемо жудњу и "навученост" на шећере?
Како се "скинути" са шећера© Andres Ayrton/pexels

Смањење уноса шећера може бити позитиван корак ка побољшању општег здравља - смањиће се умор, ублажити болови у зглобовима, елиминисати мигрене, кажу лекари. Према Америчком удружењу за срце, 8 од 10 одраслих особа покушава да смањи количину шећера коју уноси, али то није лако. За људе који су постали зависни од шећера, то је још теже.

Шта је зависност од шећера

Многи људи воле слаткише, али како да знамо да смо зависни од њега? Не може се дијагностиковати зависност од шећера, барем не још, али саморефлексија и искрен разговор са лекаром је најбољи начин да се почне са решавањем овог проблема.

Према дијететичарки Бет Цзервони, кључне карактеристике да претерујемо са шећером су количина, учесталост и осећаји.

Зато је неопходно поставити себи ова питања:

  • Да ли имате осећај да немате контролу над количином шећера коју једете?
  • Да ли размишљате о шећеру током целог дана?
  • Да ли једете шећер током дана, или осећате да једете више шећера него што би требало?
  • Да ли једете толико шећера да вам постане мука?
  • Да ли једете слаткише које чак и не волите, само да бисте добили енергетску дозу?

Ако одговарамо са "да", вероватно се суочавамо са зависношћу.

Опрез - честа конзумација води до болести

Уколико не предузмемо одређене мере, попричамо са лекаром дугорочне последице могу укључивати повећане ризике од:

  • Дијабетеса
  • Прекомерне тежине или гојазности
  • Масне јетре
  • Хроничне упале
  • Срчаних болести
  • Можданог удара

Стручњаци су јасни и кажу да је телу потребан шећер, али му нису потребни додатни шећери. То чини контролисање зависности од шећера мало сложенијим, јер апстиненција од шећера је немогућа. 

Просечна одрасла особа поједе негде између 22 и 30 кашичица доданог шећера дневно.

Жене и деца треба да једу око 6 кашичица шећера дневно (око 25 грама), а унос за мушкарце треба да буде око 9 кашичица . Девет кашичица шећера можда звучи пуно, али то је и оно што ћемо попити у просечној лимци газираног напитка. 

Које кораке треба предузети да бисмо прекинули зависност од шећера

У решавању овог проблема нема брзог решења. Требало би направити значајну промену у начина живота, а за то је потребно и време и труд. За почетак фокус треба да буде на умереној исхрани.

"Ако уносите препоручених пет порција воћа, поврћа, протеина и хране богате влакнима, то ће вам помоћи да стабилизујете шећер у крви", каже Цзервони.

Не прескакати оброке

Било да је то нуспојава ужурбаног живота или свесног избора, прескакање оброка отвара врата жудњи за шећером. "Ако не једете цео дан јер сте заузети или нисте гладни, бићете далеко од гладнији кад дођете кући. На крају ћете имати један велики оброк непосредно пре спавања", појашњава.

Планирање оброка, вежабање и сан

Импровизација обично не функционише најбоље за оне који се "скидају" са слатког: "Не кувају сви и то је у реду. Али важно је уложити време у планирање листе намирница, купити храну погодну за припрему оброка и здраве грицкалице и знати шта ћете јести сваког дана у недељи - ради се о томе да уђете у овакав образац".

Вежбање и сан су такође добри савезници у борби против шећера. Теже је доносити добре одлуке када смо уморни, а још теже је одолети краткорочном порасту енергије који нуде слаткиши. Довољно сна ће смањити жељу за шећером и ако се појави учиниће их лакшим за игнорисање, пише Клинвленд клиника.

Доста воде

Хидратација посебно важна када покушавамо да се ослободимо шећера. "Ако имате концентрисан шећер у крвотоку можете га разблажити водом. То ће помоћи у смањењу падова шећера у крви, што заузврат помаже у одржавању жудње", наглашава дијететичар.

image