Магазин

Најбоља и најгора пића за хидратацију

Да ли вам је доста воде, али желите најбољу хидратацију, посебно јер долази топлије време? Ево неколико напитака који су укусни, али вас у исто време држе хидрираним (а један од њих је чак бољи хидратант од воде). Поред тога, ту је и неколико пића која би требало избегавати, јер не само што не пружају довољну количину хидратације, већ могу активно да вас "исуше", односно дехидрирају.
Најбоља и најгора пића за хидратацију© Pexels/Susanne Jutzeler, suju-foto

Сви знамо да треба да пијемо пуно воде, али то може бити тешко урадити када је вода тако неутрална и "досадна". Срећом, могуће је добити хидратацију из разних пића, али потребно је пазити да не конзумирамо превише оних који имају дијуретски ефекат, те подстичу воду да напусти наше тело.

Осим тога, пуно укусних пића имају састојке које желите да ограничите или потпуно искључите, попут шећер, и гомиле калорија. Ова листа ће вам помоћи да одредите која су пића најбоља за хидратацију, а која да избегавате.

Најбоља пића за хидратацију

Вода

Као и очекивано, на првом месту се налази вода. Вода је класичан и прихватљив избор за све који желе да воде рачуна о здрављу, који прате унос калорија (јер их вода нема), као и за оне који не желе да "експериментишу" и пробају разноврсна пића, a ипак остану хидрирани.

Вода са комадићима воћа

Ако вам се "смучило" да пијете обичну воду цео дан, убацивање комадића воћа (или чак и поврћа) је здрав начин да додате укус у овај неутрални напитак, али без додавања вештачких шећера. Можете да убаците комбинацију лимете и босиљка или можете испробати краставац са ментом, поморанџу са лимуном, јагоду са боровницом...

Млеко

Иако је познато да обична вода одлично хидрира, научници сматрају да јој недостаје неколико кључних састојака да би била потпуно делотворна за људско тело, а то су масти, со и шећер. То је управо оно што млеко може да понуди. Оно је храњивије, садржи млечне масти, протине, натријум и лактозу. Ови састојци омогућавају спорију апсорпцију воде, што заправо обезбеђује дуготрајну хидратацију.

Поред калцијума и витамина Д, млеко такође садржи протеине који вам помажу код одржавања нивоа енергије чак и у најтоплијим данима, што је нешто што не можете добити ако само конзумирате воду.

Воћни сокови

Воћни сок садржи око 85 одсто воде, што га чини врло хидратантним. Водите рачуна да је воћни сок који бирате природан, дакле, да нема заслађивача и других адитива, а можете и сами да га направите. Осим што дају укус, витамини у природном воћу су здрави и корисни. Ипак, морате да обратите пажњу да сок који пијете не садржи прекомерну количину шећера.

Спортска пића

Електролити (соли) у спортским пићима могу учинити хидратацију ефикаснијом и бржом. Спортска пића су такође укуснија од воде, тако да мог бити добар избор за оне који желе воду са укусом. Опет, пазите на садржај шећера у овим напицима, посебно ако не вежбате. Осим ако не трчите маратон, једно пиће за рехидратацију дневно је вероватно довољно.

Чај

Чајеви су одлични, посебно јер је то само инфузија листова у врућој води. Није битно да ли је биљна, црна, зелена или камилица, да ли је врућ или хладан - чај је хидратантан као и вода.

Осим тога, чај садржи бројне антиоксиданте. Иако би најбоља опција могла бити поптуно избегавање кофеина (јер он дехидрира организам), конзумирање чаја у умереним количинама помоћи ће вам да постигнете свој дневни циљ хидратације.

Лубеница

Иако ово није пиће, једнако је слатко и пуно воде као свеж воћни сок. Када једете лубеницу, у себи задржавате 92 процента течности коју сте унели у организам, тако да ово воће може да буде одлична посластица која хидрира.

Најгора пића за хидратацију

Нажалост, неке течности, ма колико биле укусне, заправо могу да делују против ваших циљева хидратације. Уверите се да следећи пут када будете жедни не посегнете за било којим од следећих напитака, јер вас могу још више дехидрирати:

Газирани сокови

Безалкохолна газирана пића често садрже кофеин, који је велики кривац за дехидрацију. Ту су и велике количине шећера и натријума, што је такође лоше и за ваше кости и зубе. Иако је конзумирање ових пића повремено, у умереним количинама у реду, узимање газираног сока када сте жедни вероватно неће много помоћи.

Ако заиста волите "балончиће" у овим напицима, газирани сок можете заменити газираном водом (уз додатак комада воћа), да бисте уживали у пићу, али у исто време били хидрирани.

Пиво, вино и жестока пића

Некима је хладно пиво прави "спас" током топлог времена, али конзумирање било које врсте алкохолног пића уклања воду из ваших ткива, што значи да касније морате пити велике количине воде да бисте ублажили ове ефекте. Као опште правило, што је већи садржај алкохола, ваше пиће више дехидрира. Ако желите да избегнете дехидрацију, попијте нискоалкохолно светло пиво.

Ипак, свако алкохолно пиће јачине преко 10 процената је дехидратор, што значи да ће више течности напустити ваш систем, него што ће се апсорбовати. Већина вина има око 12 одсто, тако да су боља од жестоких пића (37 одсто), али лошија од пива (4 до 5 одсто).

Коктели са жестоким пићима, попут вотке и рума, могу да заварају, посебно ако рецепти укључују и соду или воћни сок. Одржавајте себе хидрираним тако што ћете увек пити једну чашу воде као "надокнаду" за свако алкохолно пиће које пијете.

Кафа

У умереним количинама, овај популарни напитак није лош, али када попијете више од 2 шоље, ваше тело заиста почиње да се "бори". Показало се да конзумирање више од 200 до 300 милиграма кофеина (две до три шољице кафе) доводи до дехидрације. Да бисте ово спречили, пређите на кафу без кофеина или немојте да пијете више од 2 шоље дневно.

Слатки чај

Овај напитак заиста делује као право освежавајуће, слатко решење за топло време, али када је у питању хидратација, није препоручљиво. Количина додатог шећера у овом напитку поништава све предности које долазе са природним антиоксидансима чаја, тако да више личи на посластицу него на пиће. То не значи да не можете да га пијете, већ само значи да морате да попијете и доста воде након њега!

Енергетска пића

Ова пића су препуна кофеина, лажних шећера и многих других хемикалија, тако да нису идеалан избор ни за хидратацију нити за квалитетно подизање енергије. Ако желите да добијете енергију, а да ипак уносите више течности, препоручљиво је да конзумирате чај.

Млеко са укусом

Бело млеко је само по себи сасвим у реду, али када се у њега убацују укуси попут ваниле, јагоде или чоколаде, конзумирате непотребне шећере.

Смутији

Воће је здраво за јело, али то не значи да би требало претеривати. Смутији садрже више воћа (то јест, више шећера) него што мислите. Осим тога, ова пића су врло густа, што представља савршен "рецепт" за дехидратацију.

Међутим, то не значи да треба да одбаците друге здравствене предности смутија - одлични су извор енергије након вежбања или као напитак пун витамина за почетак дана. Ако желите да наставите да их пијете и повећате фактор хидратације, можете да удвостручите количину леда/воде у свом рецепту. Ово ће разводнити пиће без велике промене укуса.

image