Магазин

Тисулска принцеза: Мистериозна девојка "из друге цивилизације" коју су случајно пронашли у Сибиру

Дубоко под земљом, сасвим обичног септембарског дана пре више од пола века, сибирски рудари наводно су пронашли мермерни саркофаг. У њему је лежела девојка која уопште није личила на девојке тог времена. Наденувши јој име Тисулска принцеза, научници су почели да истражују њено порекло, али оно што су открили их је оставило без даха.
Тисулска принцеза: Мистериозна девојка "из друге цивилизације" коју су случајно пронашли у Сибиру© DALL-E by ChatGPT

Почетком септембра месеца 1969. године у селу Ржавчик у срцу Сибира десило се необично откриће, које је више подсећало на неку причу из научно-фантастичног романа, него на реалност. Многе ствари које су се догодиле тог дана ни данас немају логично објашњење, а око Тисулске принцезе се мало-мало изнова "диже прашина" и преду нове, занимљиве легенде.

Случајно откриће Тисулске принцезе

Све се догодило на око 70 метара испод земље, у руднику угља. Рудари су као по обичају ударали пијуцима по дну рудника, све док у једном тренутку нису зачули чудан, шупљикав звук, који до тада нису никада чули. Не знајући шта би то могло бити, они су наставили да копају и већ након пар удараца, тло под њима се обрушило.

Оно што су видели тог дана, рудари сигурно никада неће заборавити. Пред њима је, према легенди која кружи, у даљини стајао нестварно леп мермерни саркофаг дужине око два и по метра и висине скоро цео метар, окружен вишевековном тамом и мистеријом која је лебдела у ваздуху. 

Око саркофага су се брзо окупили и остали рудари, као и пословођа, који су почели да фантазирају шта би се у њему могло налазити. Идеје о скривеном благу их нису напуштале ни на трен, па су донели одлуку да што пре отворе сандук и виде шта је унутра. Иако блага није било, призор их је свакако затекао.

У саркофагу је лежала девојка изузетне лепоте, окружена непознатом течношћу

У саркофагу је лежала девојка стара око 30 година, бујне косе и невероватно лепих, светло плавих очију, која је изгледала као да је пре само минут или два прилегла да одмори. Њена кожа је била толико светла је изгледала нестварно, као да није са наше планете. А можда и није била - нико са сигурношћу не може да каже. 

Била је обучена у провидну хаљину беле боје сашивену од материјала који нико у то време није видео, а њено тело било је окружено розе течношћу. У течности је, поред главе девојке, лежала и црна метална кутија, која није личила ни на један предмет из тог доба. 

Саркофаг је сатима стајао отворен, а како се вест брзо проширила, почели су да пристижу и локални становници. Један од њих се чак одважио да гурне прст у розе течност која се налазила у сандуку и полиже га, желећи вероватно да привуче пажњу на себе. Међутим, његова радозналост га је коштала живота: након неколико дана он је преминуо.

Тајна виталности Тисулске принцезе је у розе течности

Већ након пар сати у рудник су, према наводима, пристигли и агенти КГБ и припадници полиције, ватрогасаца и војске, а територија око саркофага је брже боље ограђена како би се принцеза заштитила. Задатак је био да се она што пре пренесе у Новосибирск, како би се установила њена старост и порекло.

Међутим, било је практично немогуће подићи мермерни ковчег пун течности, па је донета одлука да се она преточи у засебне посуде. Међутим, чим је то урађено, тело девојке је поцрнело! Закључак је био јасан: течност је та која је принцезу наводно одржавала у "животу".

Испитивања су показала да је тело Тисулске принцезе јединствено и да се до сада ни археолози ни палеонтолози ни са чим сличним нису сусретали. Састав течности је такође непознат, па чак и структура саркофага не одговара ономе што су до сада научници имали прилике да виде, а претпоставља се да они датирају из периода од пре 800 милиона година, из неке друге, надмоћније цивилизације.

image