Магазин

Поставите себи ових 5 питања пре него што почнете да узимате витамине или суплементе

Узимање мултивитамина или других суплемената делује као практичан начин да побољшате своје здравље: Лако је доћи до њих, постоји велики избор, није потребан рецепт за куповину и углавном су приступачних цена. Али да ли су они заиста корисни? Како можете бити сигурни да су вам уопште потребни? Пре него што одлучите да их укључите у исхрану, поставите себи следећа питања.
Поставите себи ових 5 питања пре него што почнете да узимате витамине или суплементе© Freepik/katemangostar

Предности мултивитамина и суплемената се са сваким новим истраживањем доводе у питање. Једна од најновијих студија је показала да да здраве одрасле особе које редовно узимају мултивитамине не живе дуже. Такође, једном великом студијом утврђено је да узимање мултивитамина нуди "малу или никакву корист" у превенцији рака, срчаних болести или смрти.

Да ли то значи да треба да баците своје суплементе? Можда не - постоје околности у којима мултивитамин или суплемент могу помоћи у побољшању вашег здравља. Да бисте сазнали да ли су вам потребни ови додаци исхрани, размислите о следећим питањима:

Да ли једете уравнотежену исхрану

Ако ваша исхрана није довољно разноврсна, лако ћете помислити да вам је потребно да "надокнадите" недостатак хранљивих материја тако што купите суплемент. На пример, знате да не једете довољно рибе, па онда желите да конзумирате суплементе рибљег уља да бисте добилите омега-3 масне киселине.

Звучи логично, али то не значи да је препоручљиво - ако је ваше срце здраво, додаци рибљег уља могу заправо бити штетни. Једна студија је показала да су учесници који нису имали срчано обољење, али су узимали рибље уље, имали 13 одсто повећан ризик од развоја атријалне фибрилације (неправилног откуцаја срца).

С друге стране, студија је открила да су људи који су већ имали срчане болести и узимали рибље уље имали 15 одсто мањи ризик од атријалне фибрилације.

Дакле, већина људи не мора свакодневно да узима мултивитамине ако им је исхрана богата поврћем, воћем, немасним протеинима из пилетине или рибе, здравим мастима и житарицама. Штавише, ако је могуће, боље је уносити хранљиве материје из хране коју једете, а не из витамина.

Да ли сте веган

Неки људи који имају веганску или вегетаријанску исхрану можда ће морати да узимају одређене суплементе и мултивитамине. Иако је могуће добити потребне количине хранљивих материја из неких режима исхране без животињских производа, већина ових врста исхране може довести до недостатка витамина, посебно витамина Б12.

Б12 је генерално присутан само у месу, иако неке житарице могу бити обогаћене њиме. Људи који су вегани морају да се едукују о начинима да добију одређене витамине, посебно Б12, који је важан за здравље крви и нерава.

Омега-3 такође могу бити брига за вегане и вегетаријанце. Пошто се у овим режимима не конзумирају никакве животињске намирнице, омега-3 се морају узимати из алги или суплемената.

Да ли имате одређена здравствена стања

Ако имате слаб имуни систем и нисте у стању да једете уравнотежену исхрану, вероватно треба да узимате мултивитамине, јер људи са ослабљеним имунитетом обично не апсорбују добро хранљиве материје.

Ваш лекар може наручити тест крви како би утврдио колико вам је калцијума и магнезијума потребно, као и да ли бисте имали користи од узимања одређених витамина као што су А, Б6, Б12, фолна киселина, Ц и Д3.

Људи који су имали одређене операције желуца или црева, укључујући гастрични бајпас, такође треба да провере са својим лекаром који суплемент им може бити потребан, као што су витамин Б12, витамин Д и гвожђе. Апсорпција Б12 такође може бити проблем ако се узимају одређени лекови, као што је дуготрајна употреба лекова за дијабетес.

Да ли покушавате да затрудните

Жене које покушавају да затрудне треба да узимају фолну киселину свакодневно, сматрају стручњаци. Фолна киселина се налази у пренаталним витаминима, већини мултивитамина и у самосталним суплементима. Препоручљиво је да све жене које желе да затрудне треба да узимају 400 микрограма фолне киселине сваког дана,  јер ово помаже да се смањи ризик од дефеката неуралне цеви, као што је спина бифида, посебно ако се фолна киселина узима у првих осам недеља трудноће.

Када покушавате да затрудните, препоручљиво је да разговарате са својим лекаром да проверите стање штитне жлезде, као и да ли имате довољно јода, Б12 и витамина Д.

Да ли пролазите кроз менопаузу

Током менопаузе, жене доживљавају губитак коштане масе, што повећава ризик од развоја остеопорозе. У ствари, до 20 одсто губитка коштане масе може се десити током менопаузе. Жене у овој фази живота и које су у постменопаузи могу имати користи од узимања витамина Д, јер то смањује ризик од прелома костију.

Поред витамина Д (заједно са редовним вежбама за повећање коштане масе), жене требало да размотре узимање минерала бора и калцијума за здравље костију. Препоручена количина калцијума за жене у менопаузи је смањена, јер су студије откриле да су веће дозе калцијума коришћене у прошлости доводиле жене у ризик од срчаних обољења, јер се вишак калцијума може накупити у срчаним артеријама.

Коначна одлука

Постоји много информација које самостално можете пронаћи о овим производима, али то не значи да би требало да се ослањате на њих. Иако вам се може чинити да додавање мултивитамина и суплемента у исхрану може донети само добро, у ово никада не можете бити потпуно сигурни. Без обзира на то шта мислите да вам треба, увек се прво консултујте са својим лекаром.

image