Магазин

Грчки "Плави град" - незаобилазан на путу за Тасос, вољен међу Србима

У периоду смо када се доста спомиње Грчка - причамо где летујемо, размењујемо преукусне грчке рецепте, саветујемо како да што брже пређемо границу како бисмо се што пре бућнули у море. Иако нас одушевљава тиркизна боја мора, кривудаве улице и преукусна јела, не би требало да занемаримо и градове који, можда нису тако познати међу туристима, али су свакако вредни пажње. Управо је такав "Плави град", смештен на северу земље, загрљен Егејским морем.
Грчки "Плави град" - незаобилазан на путу за Тасос, вољен међу СрбимаGetty © Walter Bibikow

На северу Грчке у Егејској Македонији, описаној као области "препуној древних градова, светих места и природних чуда" налази се град Кавала, познатија као "Плави град". И заиста, тај епитет носи са разлогом.

"Невероватно место. Прелепе куће, архитектура, добра храна", пишу заљубљени посетиоци о овом граду на Трипадвајзеру.

Између истока и запада

Налази се на обали Орфанског залива, дела Егејског мора и Кавалу описују као раскрсницу између Истока и Запада, јер су се у њој сусретале многе културе. И поред богато културно-историјске сцене, оно што је посебно истиче јесу погледи на планину и море, као и нестварна светлост налик на ону филмску.

Кавала има шта да понуди свим врстама туриста - ту је историја и култура, архитектура, цветна дворишта, али и плаже са чистом водом и природна блага. Посебно се истиче плажа Амолофи са 3 километра ситног песка и чистом плавом водом - има лежаљке, клубове на плажи и барове. Вредно је споменути и плаже Каламитса, Палио, Бомо, а многи препоручују да се чамцем са водичем, наравно, истражи и занимљива обала овог града, пише Метро. Тврђава и аквадукт, као и античко позориште су симболи града, те је заиста вредно да се посете.

Посебно је занимљива туристима из Србије

Кавала је од Солуна удаљена око 160 километара, и туристи из Србије су у прилици да је посете онда када иду на популарну дестинацију, острво Тасос. Наиме, трајекти до Тасоса се обраћају, између осталог, и из овог града и иако се ређе опредељујемо да летујемо у граду са плажама, ипак га многи наши суграђани и посете, јер се налази преко пута Тасоса.

Куповина у Кавали

Вијугаве улице су препуне продавница и бутика, који маме са свих страна, али је неопходно да обратимо пажњу на цене, јер су неки артикли далеко повољнији у Солуну и зато се саветује да се веће куповине ипак обаве ван Кавале.

image