Магазин

Волите да жваћете лед и пијете ледена пића? То може указати на ова здравствена стања

Многи воле да жваћу лед током врелог летњег дана или након што заврше пиће у коме је било неколико коцкица. Међутим, шта значи ако стално жудите за ледом, чак и када вам није вруће и нисте жедни? Иако то зависи од околности, учесталости и интензитета жудње, велика жеља за жвакањем леда може значити да имате одређено физичко или ментално здравствено стање на које би требало обратити пажњу.
Волите да жваћете лед и пијете ледена пића? То може указати на ова здравствена стања© Freepik/freepik

Жеља за жвакањем леда није увек појава вредна бриге. Некада вам је једноставно превруће, тако да је ледена коцкица у устима савршен начин да се расхладите и хидрирате. Међутим, шта ако вам није вруће, немате жељу за конзумирањем течности, али свакако осећате велику потребу да конзумирате лед?

То може указати на неке "скривене" здравствене проблеме, а неки од најчешћих су:

Недостатак гвожђа

Жудња за ледом или ледено хладним пићима такође може бити повезана са недостатком гвожђа, без обриза да ли имате анемију или не. Разлог за ову асоцијацију за сада није сасвим јасан, али постоји неколико теорија.

Једна је да недостатак гвожђа изазива умор, због чега се осећате исцрпљено и малаксало. Због тога неки истраживачи верују да се жеља за грицкањем леда или пијењем хладних напитака јавља као подсвесни начин да се разбудите, јер ниска температура леда даје енергију.

Други сматрају да једење леда помаже у смиривању отеченог језика, симптома који често прати анемију. Једна студија је такође показала да је 11 одсто људи са недовољно гвожђа имало већу жељу за конзумирањем леда, у поређењу са 4 одсто оних који су имали довољне ниве гвожђа.

Одређене особе имају већи ризик од развоја анемије - ово укључује жене које су трудне или имају менструацију, децу и све који пију пуно крављег млека или конзумирају првенствено храну са мало гвожђа. Дакле, ако се ниоткуда јавља велика жеља за жвакањем леда, препоручљиво је да проверите ниво гвожђа, јер анемија може довести до бројних других здравствених поремећаја (срчани проблеми, компликације у трудноћи...).

Пика поремећај у исхрани

Када упорно конзумирање леда траје дуже од месец дана и постепено има све већи утицај на ваш живот, може се дијагностиковати као облик Пике. Пика је врста поремећаја у исхрани у којем људи жуде за непрехрамбеним супстанцама, попут сапуна, земље, папира, косе, каменчића и слично.

Облик Пике који укључује интензивну жудњу за ледом назива се пагофагија, а карактерише га компулзивна потреба да се жваће лед или пију ледено хладна пића. Пика се сматра опсесивно-компулзивним поремећајем. Због тога је неопходно разговарати са професионалцем за ментално здравље и добити адеватну терапију.

Шта предузети

Важно је напоменути да жвакање леда може да проузрокује стоматолошке проблеме. Ова навика може довести до оштећења зубне глеђи, услед чега ће зуби постати осетљивији на топлу и хладну храну, крњења зуба, па чак може бити узрок и њиховог пуцања. Ако осећате да су вам зуби и десни осетљивији, посебно након конзумирања леда, најбоље је да вас стоматолог прегледа.

Разговарајте са здравственим стручњаком ако сумњате да се велика жеља за жвакањем леда јавља због анемије, поготово ако сте трудница. На крају, ако се жудња за ледом јавља као последица Пика поремећаја, онда би требало реаговати и тражити помоћ од стручњака за ментално здравље. 

Нажалост, за сада нема јасних узрочника овог синдрома, али је познато да поред опсесивно-компулсивног поремећаја и анемије, може бити проузрокован и менталним поремећајема, као што су аутизам и шизофренија. 

image