Магазин

Жене којима се свиђају високи мушкарци за себе мисле да су атрактивније, каже наука

Стара латинска пословица каже да се о укусима не расправља, и то би заиста тако требало да буде. Нарочито када је реч о одабиру партнера. Али, какве везе степен атрактивности мушкараца који нам се допадају има са тиме како ми, жене, себе доживљавамо? Научници су успели да открију, а ево о чему се ради.
Жене којима се свиђају високи мушкарци за себе мисле да су атрактивније, каже наука© Canva / scyther5

Неким девојкама се допадају мушкарци њихове висине, неким - нешто виши од њих, али мршави момци, а поједине просто "одлепе" када виде дечка који је висок 2 метра и има развијена рамена. Наука каже да управо даме које преферирају овакве младиће о себи имају високо мишљење, односно, да себе сматрају атрактивнијим и привлачнијим. 

Због чега жене преферирају високе мушкарце? Еволуција крије одговор

Одговор на питање због чега се женама више допадају високи, развијени мушкарци лежи у теорији еволуције: својом појавом овакви припадници друштва уливали су женама осећај сигурности и заштићености у било којој животној ситуацији.

Истина, времена су се променила и сада мушкарци више нису ти који лове како би опскрбили породицу храном, нити су ти који штите жену и децу од напада дивљих звери и припадника других племена, али су женама они и даље синоним за мужевност и снагу. 

"Мушкарци који су високи и који имају већи однос између ширине кукова и рамена се сматрају атрактивнијим и доминантнијим, а значи - и пожељнијим. Ови квалитети су одраз њихове добре генетике", истакли су научници, преноси Њујорк Пост.

Како је висина мушкарца који нас привлачи повезана са нашим самопоуздањем

Међутим, какве везе имају самопоуздање жене и њено виђење себе и висина мушкарца и његова развијена грађа, питате се. Одговор је веома једноставан: жене којима се допадају мужевни, маркантни мушкарци завидне висине и још завидније грађе себе доживљавају као некога ко је достојан таквог партнера.

Самим тим - оне себе такође перципирају као некога ко је (у најмању руку) једнако пожељан, ко је атрактиван и ко привлачи погледе и мами уздахе, сматрају млади научници чија је студија објављена на порталу Еволушнери Сајколоџикал Сајенс. Јер - сличан се сличном радује, а атрактивни људи привлаче ништа мање актрактивне припаднике супротног пола.

image