Магазин

Превише "партијања" у 20-им годинама дугорочно негативно утиче на наш мозак

Журке на којима теку реке алкохола су нешто што већина тинејџера пре или касније искуси током одрастања. Међутим, они којима овакав стил живота у 20-им годинама постане свакодневница ризикују да своје здравље потпуно упропасте, показала је наука.
Превише "партијања" у 20-им годинама дугорочно негативно утиче на наш мозак© Canva / bridgesward

Први сусрет са алкохолним напицима најчешће се дешава баш у пубертету, и то обично на прославама пунолетства. Тада је конзумација оваквих напитака и званично дозвољена (јер се у већини земаља употреба ових пића допушта тек са навршених 18 година), па се већина тинејџера баш у том узрасту препушта овом "задовољству". Међутим, пречеста конзумација алколоха, а нарочито обезнањивање од пића на журкама, може имати низ негативних последица по здравље.

Опијање и "лудовање" на журкама са собом носи значајне ризике дугорочне природе

Губици свести од опијања алкохолом могу довести до дугорочних последица и одразити се на способност учења, памћења и препознавања лица, показала је нова студија коју су спровели научници ДиБејки медицинског центра у Хјустону. "У реалном животу, они који су се у младости чешће опијали, имају неупоредиво ниже перформансе у учењу, а касније и послу, а приметне су и потешкоће у социјалним интеракцијама", истакла је Сара Локривиц, студент неуропсихологије која је учествовала у истраживању, преноси Њујорк Пост.

Толеранција на алхокол је индивидуална

Као и у свему осталом, и у толеранцији на алкохолна пића постоје нијансе. Другим речима, једнака количина алкохола на свакога делује другачије: неки већ после једног пића осећају благу опијеност, док другима за исти осећај требају 2, 3, а некада и више пића. И док мале количине алкохола не могу изазвати драматичне последице уколико се он конзумира ретко, такозвано "бинџовање" алхокола итекако се може одразити на организам. "Може се десити да се млади потпуно обезнане и да се у њиховом мозгу ни не створи свест о томе да су претерали са алкололом", упозорава Локривиц.

Неки људи су генетски предиспонирани ка интолеранцији на алкохол

Интолеранција на алкохол је најчешће ствар генетике и настаје када организам није у стању да на адекватан начин разложи токсине који се налазе у алхоколу. У комбинацији са другим састојцима пића, попут сулфита, конзерванса и хистамина, они се у телу ферментишу, изазивајући низ нежељених реакција попут главобоља, мучнине и повраћања. Има и других симптома, мање очекиваних симптома: појављивање осипа на кожи, запушеност носа и изражена поспаност су само неки од њих, али многи на ово једноставно затворе очи, мислећи да никако није повезано са пићем, преноси Њујорк Пост.

image