Магазин

Најслађе из Србије: Објављена листа најбољих посластица из наше земље

На првом месту листе најбољих посластица из Србије налазе се један слаткиш од теста, без ког детињство није могло да се замисли. Сервира се уз шећер, џем или крем и нема ко их не воли.
Најслађе из Србије: Објављена листа најбољих посластица из наше земље© Igor Ovsyannykov/pexels

Популарни сајт који у фокус ставља гастрономију и јела широм света, Тасте Атлас, сачинио листу најбољих посластица које долазе из наше земље, а прво место заузима, ваздушаста и преукусна крофна. Овај незаменљив дезерт, сачињен брашна, квасца, млека, јаја, шећера и уља, може бити пуњен или преливен различитим надевима, а свакако да су међу омињеним џем, прах шећер, крем.

@bojanine_djakonije Krofne ❤️ ✅Sastojci: -100 ml mleka -kocka kvasca -4 kašike šećera -400 ml kisele vode -1 jaje -4 kašike ulja -korica od dva limuna -kašičica soli -600 - 700 g brašna. ✅Ulje ili mast za prženje. ✅ Priprema: U 100 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac i dodati šećer. Posle 5 minuta dodati mlaku kiselu vodu, ulje, jaje, koricu limuna i so. Postepeno dodavati brašno i umesiti meko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom mestu 30 minuta. Radnu površinu posuti brašnom i rastanjiti testo debljine prsta. Najširom čašom vaditi krofne. Ponovo ih pokriti krpom i ostaviti da odstoje još 5 - 10 minuta (koliko da se ulje zagreje). Ulje staviti na šporet da se dobro zagreje, najbolje je da ubacite deo testa i vidite kako se ponaša. Ako testo pluta po površini i dobije finu zlatno žutu boju, temperatura ulja je dobra. Kada stavite krofne u šerpu malo je prodrmajte dok se ne ispeku sa donje strane. Okrenite ih i ostavite još par trenutaka da dobiju boju i sa druge strane. #krofne#domacekrofne#krofnice#kolaci#kuhinja#foryou#fyp#hocuviral#viralbalkan#foodreel#fyp#foryou#hocuviral♬ original sound - Bojanine djakonije

Одмах иза крофни се налазе кнедле са шљивама или гомбице, које се праве од кромпира, јаја и брашна и наравно шљива.

@kenguristyle Gomboce aka knedle sa šljivama za 16kom 700g krompira 50g maslaca 1 jaje Prstohvat soli 400g brašna 16 šljiva 16 kašičica smeđeg šećera 25g maslaca 25ml ulja 50g prezli 50g mlevenog keksa 1 bourbon vanilin šećer Obariti krompir u ljusci i ostaviti ga da se prohladi pa ga oljuštiti. Izgnječiti krompir u pire pa dodati maslac i sve sjediniti. Dodati jaje i prstohvat soli pa sve dobro pomešati u posudi. Izvaditi smesu na radnu površinu i dodavati brašno malo po malo i zamesiti testo. Oklagijom istanjiti testo na nekih 0,5cm debljine pa ga iseći na kocke. U svaku kocku testa staviti jednu očišćenu šljivu i u sredinu staviti po jednu kašičicu šećera pa oblikovati u loptu. Staviti vodu u srednju šerpu da proključa pa bariti gomboce dok ne isplivaju na površinu (nakon što isplivaju kuvati još par minuta). U isto vreme dok se gomboce kuvaju na jednoj ringli, na drugoj ringli u tiganju zagrejati maslac i ulje pa dodati keks, prezle i vanilin šećer. Mešati dok mrvice ne počnu da dobijaju zlatnu boju, smanjiti temperaturu pa ubacivati tople skuvane gomboce u tiganj i mešati dok se cele ne uvaljaju u smesu i vaditi napolje. Služiti odmah tople. #gomboce#knedlesasljivama#sljive#knedle#recepti#hrana#domacirecepti#srbija#balkan#gastrobloger♬ Circles - Instrumental - Post Malone

Трећепласиране су шненокле, необичан дезерт од јаја, шећера, брашна и ванил шећера, а за чију популарност код нас је посебно заслужна глумица Милена Дрвић, чији је лик Душице стално нудио шненокле у култној серији "Метла без дршке".

На листи су се нашле и торте, као и руске шубаре, али изгледа да су многим посетиоцима сајта били веома примамљивa разна слатка.

Ево како изгледа целокупна:

1. Крофне
2. Кнедле са шљивама
3. Шненокле
4. Реформа торта
5. Васина торта
6. Руске шубаре
7. Слатко од кајсија
8. Слатко од смокве
9. Слатко од јагода
10. Слатко од дуња
11. Маковњача
12. Слатко
13. Лења пита
14. Слатко од вишања
15. Резанци са маком
16. Војвођански кох
17. Слатко од руже
18. Слатко од лубенице
19. Херовке
20. Пупинова пита
21. Слатко од трешања
22. Фонтош колач. 

Рангирање хране се заснива на оценама публике Тејст Атласа, са низом механизама који препознају стварне кориснике и који игноришу ботове. За листу "22 најбоље српске посластица" забележене су 1.703 оцене, од којих је 1.177 систем препознао као легитиман, а рангирање не треба посматрати као коначни глобални закључак о храни. Сврха је да се промовише одлична локална храна, улију понос на традиционална јела и побуди радозналост за јела која нисте пробали, појашњавају на сајту Тејст Атлас. 

image