Магазин

Како заштитити аутомобил од јаког невремена и града

Олујни ветар који носи све пред собом, јаке падавине и град ових дана оштетили су велики број аутомобила. Будући да су временске неприлике све чешће, ови савети могу бити злата вредни ако и ваш "љубимац" стоји паркиран на улици.
Како заштитити аутомобил од јаког невремена и града© Canva / Antonio Gravante

Аутомобил за већину власника није само превозно средство: он је верни сапутник где год да се крене и делић личног простора у коме не важе уобичајена правила. Баш из тог разлога је брига о четвороточкашу важан део живота. Ипак, у временским условима какви су ових дана погодили већи део наше земље, заштитити "љубимца" од налета олујног ветра, муња и града је прави правцати изазов. Може ли ишта помоћи када се са неба обруше немилосрдне ледене кугле?

Употреба заштититних навлака за аутомобил је најбоља солуција

Заштитне навлаке са аутомобил су најбоље могуће решење за све власнике који немају гаражу или макар наткривено паркинг место испред куће или зграде. Ове навлаке најчешће се израђују од мало отпорнијег, чвршћег материјала и прекривају читав аутомобил, од хаубе па све до гепека. Оно што је важно јесте да навлаку за аутомобил приликом монтирања добро вежете пришивеним на њу канапима, како је олујни ветар не би однео. Имајте на уму да никада не покушавате да је додатно причврстите каменом или другим тешким предметима, јер ако ветар успе да је подигне, камен може одлетети, а штета ће тада бити неупоредиво већа.

Када град изненади и импровизоване заштите су боље него да ауто остане откривен

Некада се временске прилике не могу у потпуности предвидети и у том случају импровизација игра кључну улогу. Као замену за заштитне навлаке можете користити и друге ствари које су вам при руци у том тренутку, било да су у питању стари прекривачи за кревет, патоснице (које ћете извадити из кола), стари пешкири, па чак и картонске кутије које ћете расклопити и од њих направити "плоче". Добро би било да некако све ово можете причврстити за аутомобил, али ако немате код себе канап или ластиш, за то вам може послужити и стари чаршаф који ћете исећи на танке траке и спојити их у једну која је довољно дугачка да обухвати возило.

image