Магазин

Умотан у злато: Да ли бисте јели најскупљи бургер на свету - састојци и цена ће вас изненадити

За укусан и квалитетан бургер има многих који би радо платили више него обично - али да ли бисте за ову брзу храну дали неколико хиљада евра? У питању је "Голден бој (Golden Boy)" бургер, који добио Гинисову титулу најскупљег хамбургера на свету, а иако је његова цена висока, креиран је "из хумане намере".
Умотан у злато: Да ли бисте јели најскупљи бургер на свету - састојци и цена ће вас изненадити© TikTok/@guinessworldrecords

Хамбургер који је проглашен најскупљим на свету је украшен кавијаром и листићима злата. Колутићи лука и лепиње су направљени тако што су потопљени у скупоцени Дом Перињон шампањац, што им наводно даје специфичан укус. Тесто је хрскаво споља, мекано изнутра, а месо је такође велики додатак високој цени - у питању је јапанска ваги (wagyu) говедина, која се води као најквалитетнија и најскупља на целом свету. 

Бургер "красе" и састојци попут кавијара и крабе, што објашњава цену од око 5.000 евра за једну порцију.

Доспео је на јеловник ресторана "Далтонс" Гелдерланду у Холандији. Након што је видео претходни најскупљи бургер на свету, а кувар Роберт Јан Де Вен, који је осмислио овај нови специјалитет, хтео је да направи своју верзију. Претходни бургер је био скуп само због његове величине, али је Роберт желео да направи стандарду величину бургера, који би добио титулу најскупљег само због његових састојака. 

И наравно, мешавина укуса му је била најважнија - према онима који су имали прилике да га пробају, "Голден бој" има комбинацију слатког, киселог, сланог, горког и умамија (пријатан, слани укус).

"Бићу искрен, било је неколико изазова, али прво велико питање је било: како ћемо бити  сигурни да ће овај хамбургер имати одличан укус? Мислим, лако је узети неколико заиста скупих састојака и ставити их на хамбургер. Али за мене је било веома важно да пљескавица има и одличан укус," рекао је Роберт о процесу за званични сајт Гинисових рекорда.

@guinnessworldrecords Most expensive hamburger (single portion) 🍔✨ €5,000 (£4,295 / $5,967) by Robbert Jan De Veen at The Daltons 🇳🇱 The entire burger - named 'The Golden Boy' - was made completely from scratch and was a recipe developed by Robbert himself. For €5,000, he wanted to ensure the burger was excellent quality as well as tasty. The bun is lightly toasted but still soft inside and is made using Dom Pérignon champagne. The onion rings are champagne battered, the beef is juicy wagyu, with the addition of king crab and caviar. Another show-stopping element is the bun which is completely covered in gold leaf and when picked up, gives you golden fingers! Robbert describes the taste as sweet, sour, salty, bitter and umami. Robbert is very confident in his cooking skills as he makes hundreds of burgers every week. The only thing he was nervous about was potentially dropping the burger in front of the crowd of people (with many cameras) who came to view the attempt. He says he almost tripped on the day, but luckily the plate stayed in his hand! #burger#fastfood#hamburger#guinnessworldrecords♬ original sound - Guinness World Records

"Желео сам да видим колико далеко можемо да одемо са тим, колико можемо да уложимо у то - а да ипак будемо сигурни да је свих пет укуса у савршеној хармонији. Други велики изазов био је набавка састојака. На пример, неколико састојака који се налазе у хамбургеру обично нису доступни у Холандији, али сам имао велику помоћ од својих добављача."

Првобитна реакција јавности на лансирање хамбургера била је одлична, а бургер му је помогао не само да испуни свој сан из детињства да буде носилац титуле Гинисове књиге рекорда, већ и да подигне свест о сиромаштву у Холандији.

Кувар је донирао пуних 5.000 евра од првог "Голден бој" бургера који је продао за набавку 1.000 прехрамбених пакета за породице којима је била потребна помоћ.

 

image