Магазин

Смисао за хумор или изглед: Да ли је привлачност важнија од личности

Неко нам моментално западне за око, приметимо његово лице, осмех, смисао за хумор. Научници потврђују да је привлачност често као магнет, али да укапирамо какав је неко као личност, потребно је време. Па, шта ће онда одредити избор партнера - то што нас тако привлачи или што је духовит и добар човек?
Смисао за хумор или изглед:  Да ли је привлачност важнија од личности© Karolina Kaboompics/pexels

Заљубљивање и остајање у љубави су веома повезани са привлачношћу и особинама личности. Привлачност ствара тренутну емоционалну жељу за успостављањем везе, док се особине личности односе на релативно стабилне начине размишљања.

Привлачност "тражи" везу и зато је одмах приметимо. Насупрот томе, особине које су вредне дивљења захтевају више времена да се идентификују.

У новим, емотивним везама, привлачност игра главну улогу и њен значај, међутим, опада како однос сазрева, а особине личности више указују на трајне партнерске везе.

Узајамни однос је кључан за романтичну љубав и интимне односе. Недостатак или низак степен узајамности доводи до смањења љубави и на крају до раздвајања, кажу психолози.

Улога лепоте, сексуалности, интелигенције и хумора у емотивним везама

Стручњаци сматрају да лепота и сексуалност повећавају привлачност и истичу да лепота има далеко већи утицај на емотивне везе.

И интелигенција и хумор су привлачни кад се уоче код партнера, јер побољшавају смислену и пријатну реципрочну интеракцију. Сматра се да је интелигенција повезана са привлачношћу и давање велике вредности интелигенцији је природно, али она не "уклања" потпуно спољашњи изглед, само умањује њен значај.

Иако хумор често изражава интелигенцију, немају сви интелигентни људи смисао за хумор. Истраживања су показала да оне особе са добрим смислом за хумор имају виши ниво интелигенције од мање забавних људи и мање пате од депресије и агресије. Смех мења наш мозак на начин који нас чини мудријим, пријатељским и задовољнијим својим животом.

Шта одређује избор партнера

У избору партнера важне су све врсте привлачности и особина личности; међутим, природа и јачина сваког од њих, а посебно да ли не падају испод жељеног прага, на крају ће одредити наше емотивне изборе, пише Сајколоџи тудеј.

Хумор - најпожељнија особина

Жене сматрају да је "добар смисао за хумор" најпожељнија особина код мушкараца. Управо овакви мушкарци су оцењени као привлачнији и посматрани су као погоднији дугорочни партнери од њихових озбиљних супарника.

Поседовање доброћудног смисла за хумор такође је повезано са високом емоционалном интелигенцијом и веома је пожељно код партнера. Међутим, злонамерни стилови хумора, као што су сарказам и подсмех, нису пожељни и високо котирани приликом избора дечка или девојке.

Хумор повећава сексуалност, али, за разлику од интензивне физичке привлачности, не ствара опсесију. Иако су интелигенција и хумор важне особине, физичка привлачност додатно повећава вредност партнера. Тако се показало да жене више воле духовите мушкарце, посебно - оне згодне.

image