Магазин

Зашто покушавамо да променимо партнера у вези

Неретко особе у везама сматрају да могу да промене свог партнера како би однос био бољи и испуњенији. Откуд та потреба да "наговарамо" другу особу да се мења и буде то што није, јер нама тако одговара? Одговор је комплексан, кажу психолози и можда може да се пронађе у жељи за контролом.
Зашто покушавамо да променимо партнера у вези© Candice Picard/unsplash

Колико пута смо чули од пријатеља, познаника да је безуспешно покушавао да промени особу са којом је у вези: "Он/она треба да ураде овако". Или обрнута ситуација - сугерисано нам је да "променимо своје понашање, приступ како бисмо сви били задовољнији и срећни".

Зашто људи имају потребу за овако нечим и где лежи срж проблема

"Често људи који развију обрасце покушаја да 'поправе' друге, заправо 'извлаче' свој осећај сврхе или вредности. Понекад се то ради како би се супротставило дубљим усађеним осећањима безвредности или несигурности", каже Сидни Гомез, лиценцирани клинички социјални радник.

То можда не изгледа као тако лоша ствар, али само на површини, наглашавају стручњаци: "Може се остварити сузависна динамика у вези. Такође, овако настају ситуације у којима се осећате добро само када се и друге особе осећају добро", појашњава Сидни.

Оваква динамика односа своје корене има у детињству: "То би могло значити да нам се дало више одговорности него што је то било прикладно за развој, да смо добијали похвале да смо мирно дете или да смо чули, имплицитно или експлицитно, да су потребе других увек на првом месту".

Жеља да мењамо друге даје осећај контроле

Разумљиво је да желимо да преузмемо контролу у свету у коме се често осећамо тако немоћно према болу, насиљу и непожељним околностима:

"Многи од нас желе да контролишу ситуацију и промене нешто у вези са другом особом за коју сматрамо да је погрешно. Али намере и импликације могу бити штетне и бескорисне. Покушај да се 'поправи' партнер имплицира на недостатак или нефункционост. Тешко да 'поправљач' зна шта је најбоље за особу боље него што зна за себе. Ово ствара хијерархију и осећај да смо бољи од оног другог", објашњава Николет Леанза, терапеуткиња, а пише Хафпост.

Осећај контроле се примећује код особа које желе да промене партнере, пријатеље: "Посебно је наглашено код појединаца који су у хаотичном или нестабилном окружењу. Када 'мењају' другу особу осећају се као да играју активну улогу", каже Гомезова.

Да ли заиста можемо некога да 'поправимо'

Одговор на ово питање је прилично јасан, према овим терапеутима. "Људи се не могу поправити", наглашава је Гомез.

На крају, промена мора да почне изнутра. "Неко се не може 'поправити' осим ако се не сложи или не жели да се мења. Људи ће се променити само захваљујући сопственој мотивацији да то учине, рекао је Леанза", наглашава терапеуткиња.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner