Магазин

Коса вам је позеленела након базена? Ево зашто се то десило и како да јој вратите нормалну боју

Базенска вода је највећи непријатељ "плаве" косе, која већ након кратког времена у води поприма зеленкасте нијансе. Како спречити ову појаву и може ли се ишта урадити уколико власи већ позелене?
Коса вам је позеленела након базена? Ево зашто се то десило и како да јој вратите нормалну боју© DALL-E by ChatGPT

Особама светлије пути и са плавом косом (било природном било фарбаном) је лети на базену најтеже, јер осим што треба да воде рачуна о томе да не изгоре на сунцу, оне треба да брину и о томе да њихова коса не позелени. Због чега се ово дешава и може ли се ишта урадити како би се предупредила ова појава?

Због чега коса позелени након боравка у базену

Многи за ову појаву криве хлор који се користи како би се вода у базенима дезинфиковала, али он није једини кривац. Штавише, да је у базену само хлор, коса вероватно не би позеленела, или би добила тек благу нијансу. У стварности, одговорност за промену боје косе сноси бакар који је главни састојак средстава за борбу са алгама. У комбинацији са већ постојећим у води хлором, бакар формира једињење које се везује за кератин (градивне протеине у коси), проузрокујући промену боје.

Како спречити промену боје косе током купања у базену

Постоји неколико начина како можете помоћи својој коси и заштитити је од утицаја хемикалија из воде. Најбаналнији начин заштите јесте ношење гумене капе за пливање (коју можете купити у свакој спортској радњи) - она ће спречити косу да дође у контакт са водом из базена, те она неће позеленети. Други начин јесте наношење регенератора чија је pH вредност виша од 7 пре уласка у воду, а трећи - да косу оперете уз додатак соде бикарбоне.

Има ли "лека" ако је коса већ позеленела

Срећом, чак иако сте закаснили са поменутим превентивним мерама, ствари се могу поправити, и то уз помоћ производа које сигурно имате код куће. Веровали или не, кечап или сок од парадајза су прави спас за зелену косу: премажите власи овим намирницама, умотајте их у провидну  кухињску фолију и оставите да одстоји између 10 и 30 минута, а након тога исперите косу.

Нега косе након базена је од пресудне важности

Алтернативно, можете користити и соду бикарбону тако што ћете направити "пасту" од ње и њоме опрати косу. Лимунов сок такође одлично "ради посао": довољно је да њиме премажете косу и оставите да тако одстоји 10 минута пре него што је добро оперете шампоном. Али, не заборавите најважније - након боравка у базену и оваквих "третмана" важно је да власи нахраните квалитетном маском или паковањем за косу.

image