Магазин

Третман лица ледом није тако делотворан како се тврди

Друштвеним мрежама круже разни снимци како се коцкицама леда или "леденим маскама" третира лице. Наводно, хладни удар кожу освежава, утиче на скупљање пора и подстицање циркулације. Манекенке Кејт Мос и Ирина Шајк не крију да користе овај метод наводећи да је управо он заслужан за беспрекоран изглед њиховог лица, али дерматолози наглашавају да његови ефекти нису баш тако делотворни.
Третман лица ледом није тако делотворан како се тврди© @ Racool_studio/freepik

Ледени третман лица подразумева наношење леда на лице, било да се ради о потапању лица у ледену воду или помоћу ледене маске или ваљка. Популарни су јер су јефтини, једноставни за извођење и генерално безопасни.

Дерматолози и стручњаци за негу коже кажу да они могу имати имати неколико предности, укључујући смањење црвенила и уклањање надутости. Међутим, ови ефекти су "у најбољем случају веома скромни", наглашава дерматолог Дастин Портела и додаје да "их не препоручује за широку употребу", пише Хафпост.

Ови третмани могу учинити да кожа изгледа затегнутије и хидрираније, да се смањи црвенило и привремено смање поре. Ипак у већини случајева, побољшања на кожи од третмана лица ледом трају само неколико сати, наглашавају стручњаци.

Лед сужава крвне судове што може дати кожи светлији и блиставији изглед. Хладноћа помаже у елиминисању додатне течности накупљене у лимфном систему, што може смањити надутост на лицу и испод очију. Лед такође помаже у смањењу упале.

Ипак, постоји мало научних истраживања која показују да "ледени третмани" могу понудити дугорочне користи и сматра се да је свака уочена промена вероватно индивидуална и привремена.

Недостаци "леденог третмана"

Излагање хладноћи некима може бити непријатно. Иначе, третмани за лице са ледом су генерално безбедни за већину људи, кажу дерматолози и препоручују да ограничимо излагање хладноћи на максимално 15 минута, јер у супротном можемо да оштетимо кожу и изложити се ризику од промрзлина.

Опрезне треба да буду особе са осетљивом кожом, као и пацијенти са аутоимуним поремећајима, дијабетесом, периферном неуропатијом или кардиоваскуларним проблемима. Препорука је да се консултују са лекарима пре него што покушају са "леденим третманом", јер могу бити посебно осетљиви на смањену телесну температуру.

Како радити третман лица ледом

Не постоји прави или погрешан начин да се уради ледени третман лица - лице може да се потопи у суд са ледом, да се стављају хладне маске или да се коцкице леда завију у газу и тако да се масира лице. Кожа треба да је чиста, шминка уклоњена.
Препоручљиво је коришћење филтриране или дестиловане воде како би се осигурало да лед не садржи бактерије. После третмана обавезно нанети хидрантну крему како би се кожи обезбедила додатна влажност.

image