Магазин

У борби са ћелијама рака физичка активност игра важну улогу: И 30 минута тренинга је довољно

Борба са онколошким обољењима је изузетно исцрпљујућа, како физички, тако и психички. Има дана када се пацијенти осећају сасвим добро, али има и дана када они једва да и проналазе снагу за обављање елементарних ствари и обавеза. Међутим, научна истраживања показују да је управо физичка активност та која игра важну улогу у оздрављењу и потпомаже како бољем осећају не само "у глави", већ и у телу.
У борби са ћелијама рака физичка активност игра важну улогу: И 30 минута тренинга је довољно© Canva / Mari

Редовна физичка активност је важна за одржавање општег здравља, али је једнако важна, ако не и важнија, када се организам бори против онколошких обољења.

Само 30 минута дневно чини велику разлику

Она не мора нужно бити великог интензитета, нити трајати као регуларан тренинг у уобичајеним условима. Напротив, научници сугеришу да је сасвим довољно и свега 30 минута активности умереног интензитета како би се повећао број ћелија имунитета које учествују у борби са канцерогеним формацијама.

Оваквом закључку шведских и финских научника, које је објављено на порталу Фронтиерс ин имунолоџи, претходило је екпериментално истраживање у коме је учествовало 20 пацијенткиња оболелих од рака млечних жлезда, старости између 36 и 68 година живота. Њима су узети узорци крви пре и после тренинга, који је подразумевао окретање педала на собном бициклу.

Крвна слика показала значајно побољшање

Упоређивањем резултата крвне слике пацијенткиња пре и после 30-минутне физичке активности, научници су установили да постоји значајне промене. Конкретно, број једне врсте леукоцита (белих крвних зрнаца) које уништавају ћелије рака се повећао. Истовремено, број друге врсте белих крвних зрнаца, који потпомажу стварање ћелија рака, се код једног дела пацијенткиња смањио, док је код другог остао непромењен.

Будући да је ово откривено недавно, научнике тек очекују наредна истраживања, као и испитивање могућности да се у будућности резултати користе као основа за развијање лека против рака. До тада једно остаје сигурно: физичка активност игра важну улогу како у очувању здравља и превенцији развоја многих болести, тако и у лечењу обољења која су већ узнапредовала у већој или мањој мери.

image