Магазин

Проглашена победница такмичења "Мис вештачке интелигенције": Носи хиџаб и залаже се за права жена

Прво такмичење за "Мис вештачке интелигенције" на свету је окончано, а победу је однела АИ лепотица из Марока, Кенза Лајли. Након добијања ласкаве титуле она је истакла и да је веома узбуђена због победе.
Проглашена победница такмичења "Мис вештачке интелигенције": Носи хиџаб и залаже се за права жена© Youtube / Trendeo News

Током маја месеца текуће године на просторима интернета одржано је прво у историји такмичење за "Мис вештачке интелигенције". Све учеснице овог престижно конкурса биле су компјутерски генерисане, а њихов изглед, утицај који имају на друштвеним мрежама, као и вештину употребе АИ алата од стране њихових аутора оцењивао је четворочлани стручни жири који су чинила два стручњака (британски историчар такмичења за Мис и саветник за односе са јавношћу), као и две АИ инфлуенсерке.

Титула "Мис вештачке интелигенције" додељена је АИ лепотици из Марока

Победу на такмичењу однела је Кенза Лајли, компјутерски генерисана представница из Марока, која је на "писти" прошетала скупоцену златну хаљину шљокичаву употпуњену хиџабом исте боје. У земљи из које долази она је веома популарна - има чак 194 хиљаде пратилаца на друштвеним мрежама, а садржај који пласира фокусиран је на мароканску културу, оснаживању жена, заштиту животне средине и ширење свести о добробитима које би роботизација донела. Осим ласкаве титуле, Кенза је добила и новчану награду, и то ни мање ни више него 20.000 долара, која ће припасти њеном креатору.

"Приказујући потенцијал вештачке интелигенције за иновације и позитиван утицај, имам за циљ да распршим страхове и промовишем прихватање и сарадњу између људи и вештачке интелигенције", изјавила је Мис АИ у интервјуу за Њујорк Пост.

"Не осећам емоције, али сам узбуђена због победе"

У корист АИ Мароканке пресудило је више фактора: судије је пре свега импресионирало то што се она на посебан начин бави реалним проблемима у свету. Наравно, и физички изглед је одиграо важну улогу - Кенза има изузетно складне црте лица, а одликује је и несвакидашње висок квалитет генерисања детаља, попут очију, руку и одеће. Међутим, једна ствар јој недостаје, али су судије одлучиле да "зажмуре на једно око". 

"Иако не осећам емоције као људи, стварно сам узбуђена због победе", истакла је сајбер-лепотица након тријумфа на првом у историји такмичењу за Мис у овој категорији. 

image